A parlamentben hivatalt hoznak létre a jogszabályoknak az uniós normákhoz való hozzáigazítására

2023. február 10., 10:50

Külön hivatal létrehozását tervezi a Legfelső Tanács, amely az ukrán törvényeket az Európai Unió jogszabályaihoz igazítja majd – közölte Ruszlan Sztefancsuk, a parlament elnöke, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Az Európai Bizottság ajánlásainak végrehajtása (Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megőrzéséhez – IF-U) csak az első állomása az Európai Unióhoz, a teljes jogú uniós tagsághoz vezető utunknak. Ezt követően várjuk a teljes értékű tárgyalások megkezdését európai uniós tagságunkról. Ezek eredménye alapján Ukrajna számos olyan irányvonalat kap majd, amelyek mentén jogszabályaink javítására lesz szükség. De anélkül, hogy megvárnánk a döntést a teljes jogú tagságról szóló tárgyalásokról, a parlament máris megkezdi a munkáját: parlamenti hivatalt hozunk létre, amely az ukrán jogszabályok Európai Unióhoz (jogszabályaihoz – IF-U) való közelítésének kérdéseivel fog foglalkozni” – mondta el Sztefancsuk az ukrán televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában.

A házelnök egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a Legfelső Tanács memorandumokat írt alá „az Európai Unió számos parlamentjével, amelyek segíteni fognak közelíteni Ukrajna törvényeit az Európai Unió jogszabályaihoz”.

Sztefancsuk azt is megjegyezte, hogy a Legfelső Tanács folytatja a reformok végrehajtását, mivel azokra elsősorban az ukrán népnek van szüksége. Ezért szerinte a parlamenti képviselők előre dolgoznak. Miután pedig megkapják Ukrajna uniós csatlakozásának ütemtervét a teljes jogú tagságról szóló tárgyalások megkezdése után, elkezdik „e konkrét 35 irány” végrehajtását.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)