Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok az Országházban

Olvasói levél

2022. szeptember 9., 17:08 , 1125. szám

112 kárpátaljai résztvevő, 2 autóbusz, több száz megtett kilométer, 4 különböző program és megszámlálhatatlan őszinte mosoly – ilyen volt számokban a 2022. szeptember 2–4. közötti budapesti hétvége a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) tagcsaládjai számára. Persze valójában sokkal több volt ennél.

Az egész hétvégés programsorozat több mint 500 embert mozgatott meg Kárpát-medence-szerte. A színvonalas rendezvényre Magyarországról, Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek családok. Nagy volt az érdeklődés, hiszen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) a kétéves járványszünet után immár kilencedik alkalommal kapott lehetőséget arra, hogy családi napot szervezzen az Országházban.

A pénteki kalandos utazás után a kárpátaljai csapat első állomása a Fővárosi Nagycirkusz volt, ahol kicsiknek és nagyoknak egyedülálló élményben volt részük. A napi rendszerességű légiriadók és a fáradt mindennapok gondjait rövid ideig elmosta a Rain – Esőcirkusz című műsorélmény, mely a békéről és a békéért szól.

A KMNE idén 112 résztvevővel képviseltette magát a rendezvényen, akik a szombati nap első felét az Országházban töltötték. A több száz fős vendégsereg az Országház lépcsőjén gyűlt össze. A megnyitóbeszédében Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott beszédet, aki elmondta: a nemzet jövője a családokban rejlik. Amennyire a családok erősek, annyira erős a nemzet – tette hozzá. Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója hívta fel a figyelmet a társadalom legkisebb közössége, a család fontos szerepére. A megnyitó végén az Óbudai Népzenei Iskola növendékei énekeltek, valamint a Tébláb Művészeti Iskola Cinege csoportja dél-alföldi táncokat mutatott be.

A program során minden résztvevő megtalálhatta a korosztályának megfelelő lehetőséget. A gyerekek számára sok különleges szórakoztató programmal készültek, ez idő alatt a felnőttek A cselekvő nemzetet formáló önkéntesség című konferencián vehettek részt.

A szakmai program után Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke és Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke együttműködési megállapodást írtak alá, amelyben a KCSSZ vállalta, hogy a határon túli magyar családszervezetek számára bemutatja a Szülők Háza Alapítvány programjait.

A program végén Márton Zsuzsanna a KCSSZ tagszervezeteinek önkéntes munkáját elismerő oklevelek átadásával köszönte meg. Köztük elismerésben részesült a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete is.

A nap során az épület gyermekektől volt zajos. Az ember a családias légkör és a gyerekzsivaj közepette egy pillanatra akár el is felejthette, hol is van valójában. Aztán a festői környezet láttán réeszmélt: ez bizony az Országház.

A tartalmas délelőtti program után a nap további része is aktívan telt. Voltak, akik a Magyar Zene Házának állandó kiállítását látogatták meg. Voltak, akik a Néprajzi Múzeum nyújtotta lehetőségeket fedezték fel. Ám akadtak olyanok is, akik egy-egy rég nem látott családtaggal találkoztak.

Vasárnap a csapat élményekkel gazdagodva indult az országhatárhoz, majd onnan a családok útjai szétváltak Kárpátalja különböző településeire.

Végezetül néhány visszajelzés a résztvevőktől:

„Ezen a hétvégén részt vehettünk egy csodálatos kalandban. S habár számomra voltak olyan percek, melyek az anyai türelem határait súrolták többször is, ráébresztettek arra, hogy mennyire fontos kicsi kortól megszerettetni gyermekeinkkel múltunkat, hazánkat, történelmünket. Köszönöm a szervezőknek ezt az emlékezetes hétvégét!” (Sztankovics Szilvia, Beregszász)

„Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget! Dupla öröm volt számunkra, hogy együtt lehetett a család.” (Csapák Katalin, Nagymuzsaly)

„Köszönünk mindent! Nagyon jól éreztük magunkat! Ezeken a programokon a tartalmas kikapcsolódás mellett lehetőségünk van EGYÜTT lenni!” (Kabácíj Diána és Csongor)

A kárpátaljai nagycsaládok utazása a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük a lehetőséget!

Orosz Krisztina,
a KMNE munkatársa