Megtiltanák az újságíróknak, hogy a parlamentben felvételt készítsenek a képviselőkről a hozzájárulásuk nélkül

2018. augusztus 2., 09:37 , 916. szám

A Legfelső Tanács ügyrendi és munkaszervezési bizottsága változatlanul kitart amellett, hogy korlátozzák az újságírók hozzáférését a parlament épületének helyiségeihez – írta a Facebook közösségi oldalon Olha Cservakova képviselő, akit az UNIAN hírügynökség idéz. Az ukrán törvényhozásnak a szólásszabadság és az információs politika kérdéseiben illetékes bizottságának helyettes vezetője közzétette az ügyrendi bizottság erre vonatkozó, testületükhöz intézett levelét.

Mint írja, az ügyrendi bizottság azt javasolja, hogy kobozzák el az újságíróktól a képviselőket ábrázoló felvételeket, amennyiben a honatya nem járult hozzá az elkészítésükhöz, vagy tiltakozott a forgatás ellen. Szerinte a dokumentum amellett érvel, hogy hozzanak létre „gettót” az újságírók számára a parlament épületének harmadik szintjén.

Cservakova rámutatott, az ügyrendi bizottság javaslata értelmében nyilvános (tehát nem rejtett) felvétel sem készülhetne a törvényhozásban annak a képviselőnek a tudta nélkül, akiről a felvétel készül. A honatyák hozzájárulása nélkül csak a nyilvános terekben készülhetne róluk fotó, video-, televíziós vagy filmfelvétel, ám csak addig, amíg a képviselő hangot nem ad tiltakozásának ez ellen. Ilyenkor a felvétel készítését abba kellene hagyni, a honatyát ábrázoló képsorokat pedig el kellene távolítani.

Vagyis az ügyrendi bizottság törvényesnek és helyesnek tartja azt, amit a Büntetőtörvénykönyv bűncselekménynek, az Alkotmány és Az információról törvény pedig cenzúrának tekint – állapítja meg Cservakova képviselő. Mint írja, az ügyrendi bizottság indoklása szerint a parlamenti üléstermen kívül készült felvételek sérthetik a képviselők jogait.

(unian.ua/Kárpátalja)