Rendőrségi vezető: Ukrajna nem áll készen a fegyverek legalizálására

2016. szeptember 30., 09:26

Olekszandr Facevics, a nemzeti rendőrség vezetőjének helyettese, a járőrrendőrség vezetője az 1+1 tévécsatorna csütörtök esti műsorában kijelentette, hogy Ukrajna egyelőre nem áll készen a lőfegyverek legalizálására – írja az UNIAN hírügynökség a rendőrség sajtószolgálata nyomán.

Facevics kijelentette, hogy elégségesek a nemzeti rendőrség számára a törvényekben rögzített jogkörei, a tisztességes polgároknak pedig egyszerűen csak engedelmeskedniük kell a rendőrök felszólításainak.

Elmondta, hogy tanulmányozta néhány fejlett ország bűnözési adatait és az ottani rendőrség munkájának tapasztalatait. Példaként említette az amerikai Hustont (Texas állam), ahol sok lakos birtokol legálisan lőfegyvert. Rámutatott: az ottani rendőrség 40-50 rablótámadást rögzít naponta, amelyeket leggyakrabban éppen a bejegyzett fegyverekkel követnek el. Eközben Ukrajna egész területén 12-15 rablás történik naponta.

„A személyes véleményem: jelenleg nem szabad megadni a lehetőséget az embereknek a fegyverbirtoklásra” – jelezte Olekszandr Facevics.

Szavai szerint Nagy-Britanniában a 140 ezer rendőr közül csupán hétezer teljesít szolgálatot fegyverrel. Mint mondta, ott a rendőrök minden felszólítását teljesítik, és a bűnözés szintje az országban alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

„Magunkkal kell kezdeni, és le kell vonni a következtetéseket. Teljesítsék a rendőrök felszólításait – a törvényes követeléseket. Nincs szükségünk több jogkörre, egyszerűen csak azokra, amelyeket a jogszabályok biztosítanak számunkra” – hangsúlyozta Olekszandr Facevics.

A rendőrségi vezető biztosított arról is, hogy a törvénysértő rendőröket felelősségre vonják.

„Nem rejtegetjük őket. Törvényt sértett – felelni fog” – hangsúlyozta a nemzeti rendőrség helyettes vezetője.

(unian.ua/Kárpátalja)