A lelőtt MH17-es repülőgépjárat áldozatainak rokonai már négy keresetet nyújtottak be Ukrajnával szemben

2016. szeptember 30., 10:03

A maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének katasztrófájában elhunyt utasok hozzátartozói több tucat keresetet nyújtottak be a bíróságokhoz, közülük négyet Ukrajnával szemben – jelentette ki Hanna Maljar jogász és kriminológus az 1+1 tévécsatorna Pravo na vladu (A hatalomhoz való jog) című talkshow-jában, amelyről az UNIAN hírügynökség számol be.

Információi szerint összesen 33 kereset lett benyújtva, ezen belül 18 Igor Girkinnel, a „DNR” szakadár fegyvereseinek volt vezetőjével szemben. Sok keresetet nyújtottak be a Malaysia Airlines légitársasággal és a Boeing gyártójával szemben is, négy keresetet pedig Ukrajnával szemben.

„Ez a jogi sokféleség arra vall, hogy rendkívül nehéz lesz megállapítani az egyszemélyi felelőst. Ebben a tragédiában van egy közvetlen elkövető – az a személy, aki célzott, aki a parancsokat kiadta –, továbbá vannak közvetett elkövetők is. Sajnos, ezek sorában van Ukrajna is” – közölte Maljar.

A jogász rámutatott, hogy az Ukrajna elleni keresetekben jelentős szerepet játszik Oroszország. Így az első ilyen keresetet egy német állampolgárságú, de orosz nemzetiségű nő nyújtotta be, aki korábban az Oroszországi Föderációból emigrált. Maljar ugyancsak jelezte: az Ukrajna elleni négy kereset tárgyában ügyvédként az az Elmar Himulla lép fel, aki éveken keresztül az orosz kormány tanácsadója volt. Ő ragaszkodik hozzá, hogy Ukrajna felelősséggel tartozott légteréért abban az időszakban, amikor lelőtték az MH17-es járatot, ezért Kijevnek felelnie kell – közölte.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú Boeing 777-es repülőgépét 2014. július 17-én lőtték le Donyeck megye szakadárok által megszállt területe felett. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 személy meghalt. Az áldozatok többsége (196 fő) holland állampolgár volt. Hollandia Biztonsági Tanácsa a 2016. szeptember 28-án ismertetett jelentésben megállapította, hogy a repülőgépet a szakadárok által ellenőrzött területről, egy Buk típusú orosz légvédelmi rakétarendszerrel lőtték le, amelyet Oroszországból szállítottak Ukrajnába. Az esetet kivizsgáló közös nemzetközi vizsgálócsoportban holland, ausztrál, maláj, belga és ukrán szakemberek vettek részt.

(unian.ua/Kárpátalja)