Emlékútra indul a pécs-baranyai közösség Kárpátaljára

2016. szeptember 30., 12:02

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület szeptember 30. és október 3-a között különbuszt indít a klubtagságnak Ukrajna magyarlakta részére, Kárpátaljára. Mindez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Elhallgatott történelem című felhívására benyújtott sikeres pályázat alapján valósulhat meg.

Ennek köszönhetően a Kárpátaljai Magyar Kulturális Intézet – a vezető testületének döntése alapján – írásbeli támogatói nyilatkozatot állított ki. Támogatják a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület kárpátaljai útját, és fölajánlották a szervezésben a teljes körű együttműködésüket, segítségüket.

Az emlékútnak három fő célkitűzése van. Megemlékeznek a Baranya megyéből az akkori Szovjetunióba 1944-ben elhurcolt magyar és német ajkú elődökről. Ennek része lesz a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet küldetésének és napi munkájának a megismerése Beregszászban, az Európa-magyar Házban, ahol megtekintik az ottani GULAG-kiállítást. A program ezzel nem ér véget, a csoport útja ezek után a Szolyvai Emlékparkba vezet majd, ahol ünnepélyes keretek között felállítják a XX. ÉK-ART Nemzetközi Szobrász Táborban Kovács Tamás harkányi szobrász által készített kopjafát. Ezenkívül ellátogatnak a kárpátaljai magyarság néhány településére és emlékhelyére (a munkácsi várba, a huszti várba és a Vereckei-hágóra).

(pecsiujsag.hu/VV)