Felmérés: az ukránok konzervatívabbak lettek a marihuánát, a fegyvervásárlást és az egyneműek viszonyát illetően

2016. szeptember 8., 18:19

Konzervatívabb lett nézeteiben Ukrajna lakossága, a legszigorúbban a könnyű drogokkal, az egyneműek viszonyával, a fegyvervásárlással és a prostitúcióval szemben lépnének fel. Valamivel lojálisabban viszonyulnak az abortuszhoz – derül ki a RATING Pro Elemző Központ vizsgálatából, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Az elmúlt években (2012 óta) folyamatosan nőtt azok száma, akik tiltanák a könnyű drogokhoz való hozzáférést, a szabad fegyvervásárlást, az egyneműek viszonyát, valamint a bevándorlók munkavállalását Ukrajnában. Változatlan maradt a viszonyulás az erotikus filmek televíziós sugárzásának liberalizálásához. Ugyanakkor lojálisabban viszonyulnak az emberek az abortuszhoz és a halálbüntetés tiltásához.

„Általános maradt a tendencia: minél fiatalabb egy személy, minél nagyobb a jövedelme és minél magasabb végzettséggel rendelkezik, annál liberálisabbak a nézetei. Ugyanakkor a nők és a falun élők rendszerint konzervatívabbak” – derül ki a kutatásból.

Ami a lakossági fegyvervásárlást illeti, a teljesen szabad, de legalábbis nem korlátozott hozzáférés mellett foglal állást a megkérdezettek 11 százaléka, 17 százalékuk szerint célszerű volna lényegesen korlátozni, de nem teljesen betiltani, míg a többség (69%) a teljes tiltás mellett foglal állást.

A RATING Pro felmérése szerint a megkérdezettek 22 százaléka szerint nem szükséges korlátozni a bevándorlók ukrajnai munkavállalását, 28 százalék úgy véli, lényegesen korlátozni kellene, de nem teljesen betiltani, míg a többség (39%) a teljes tiltás mellett teszi le a voksát.

A felmérésben részt vevők 31 százaléka szerint nem szükséges korlátozni az abortuszt Ukrajnában, míg 27 százalék szerint a lényeges korlátozására igen, de a betiltására nincs szükség, és egynegyedük foglal állást a teljes tiltás mellett.

Csupán a megkérdezettek 3 százaléka véli úgy, hogy nem kell korlátozni a könnyű (marihuánaszerű) drogokhoz való hozzáférést, 10 százalék egyetért a számottevő korlátozással (de nem a betiltással), 85 százalék viszont a teljes betiltásuk mellett van.

A megkérdezettek 15 százaléka véli úgy, hogy nem szükséges korlátozni az erotikus jellegű filmek televíziós sugárzását, 32 százalék szerint viszont célszerű volna jelentősen korlátozni, ugyanakkor a válaszadóknak közel a fele (46%) a teljes tiltás mellett van.

A lakosság 12 százaléka szerint nem szükséges korlátozni az országban a prostitúciót, 21 százalék egyetért a számottevő korlátozással, míg 53 százalék a teljes betiltása mellett foglal állást.

Mindössze a megkérdezettek 8 százaléka szerint nem szükséges korlátozni az egyneműek kapcsolatait Ukrajnában, míg 15 százalékuk lényegesen korlátozná, a többség pedig (69%) a teljes tiltás mellett van.

A halálbüntetés teljes betiltásának 31 százalékos a támogatottsága Ukrajnában, míg 20 százalék a lényeges korlátozása mellett foglal állást. 14 százalék szerint nem korlátozható a halálbüntetés, s ugyancsak 14 százalék támogatná a teljes visszaállítását.

A felmérést a RATING Pro Elemző Központ megbízásából a Rejting Szociológiai Csoport végezte 2016. június 21–28 között.

(unian.ua/Kárpátalja)