Donyec-medence: rövidéletűnek bizonyult a tűzszünet

2016. szeptember 3., 17:28

Az elmúlt 24 óra során a „megszálló orosz csapatok” 11 alkalommal nyitottak tüzet a kormányerők állásaira a terrorellenes művelet (ATO) övezetében: Mariupol térségéből nyolc, Luhanszk megyéből két, Donyeck közeléből egy tűzszünetsértésről érkezett jelentés – közölte az Ukrajinszka Pravda az ATO vezérkarának sajtóközpontja által kiadott szombat reggeli összesítés alapján.

Mariupol térségében az ellenség gránátvetőkből és nagykaliberű golyószórókból lőtte Sirokinét. Marjinkát, Vogyanét és Sztarohnatyivkát kézifegyverekből vették tűz alá.

Luhanszk megyében a szakadárok automata gránátvetőkből nyitottak tüzet Bohuszlavszkére, Novoolekszandrivkát pedig kézifegyverekből lőtték.

Donyeck térségében az ellenség 120 mm-es aknavetőkből, gránátvetőkből és kézifegyverekből lőtte Avgyijivkát.

Az Ukrán Fegyveres Erők alakulatai nem viszonozták az ellenséges tüzet.

A jelentés szerint Vogyanéban nyolc család kénytelen továbbra is a szakadárok lövéseitől romos házakban élni víz és villanyáram nélkül.

A helyi lakosságot támogatandó az ukrán katonák az ADRA nemzetközi humanitárius szervezettel együttműködésben 1000 liter palackozott ivóvizet juttattak el Vogyanébe és humanitárius segélyt adtak át a település mintegy másfél tucat lakójának.

Emlékezetes, hogy augusztus 26-án Minszkben a háromoldalú kontaktcsoport ülésén határidő nélküli Donyec-medencei tűzszünetről állapodtak meg a felek szeptember 1-jei kezdettel.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)