Az elnök aláírta a személyigazolványok teljes cseréjét lehetővé tevő törvényt

2016. augusztus 3., 16:45

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a személyazonosság igazolására szolgáló úgynevezett ID-kártyák, vagy biometrikus kártyák bevezetéséről szóló törvényt – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A Legfelső Tanács július 14-én fogadta el az ukrán állampolgárságot és a személyazonosságot igazoló dokumentumokról rendelkező jogszabály módosítását. Az új rendelkezések értelmében a régi típusú személyigazolványt váltó plasztikkártyákat a jövőben 10 évre adják majd ki, ukrán és angol nyelvű szöveggel. Az új személyigazolványokban nem jegyzik be ezen túl sem a házasságkötést, sem a házasság felbontását.

Arszen Avakov belügyminiszter korábban közölte, a személyazonosságot igazoló ID-kártyákat valamennyi polgár megkapja 14 éves kortól. Ugyanezen életkortól a személyigazolvány chipjén kívánság szerint – útlevél igénylésekor viszont kötelezően – rögzítik digitális formában tulajdonosa ujjlenyomatait.

A 14 évesek első ID-kártyáját ingyen állítják ki. A dokumentum chipjén szerepel majd a polgár digitális aláírása – a jogszabály megállapítja, hogy a digitális aláírás rögzítése szintén ingyenes lesz.

(zn.ua/Kárpátalja)