Idézést kapott a Legfőbb Ügyészségtől Ljasko pártjának egész frakciója

2016. július 30., 13:58

Oleh Ljasko Radikális Pártja parlamenti frakciójának valamennyi tagját beidézte kihallgatásra a Legfőbb Ügyészség (GPU) a pártvezetőnek felajánlott kenőpénz ügyében – az Ukrajinszka Pravda szerint az idézésről a pártvezető számolt be a Facebook közösségi oldalon, közzétéve magát az idézést is.

A dokumentumból kitűnik, hogy a frakció tagjait tanúkként szándékoznak meghallgatni a felajánlott „jogtalan nyereség” ügyében indított bűnügyi eljárás keretében.

„Úgy tűnik, a hatalomnak teljesen elment az esze. (...) Nem fordult még elő az ukrán parlamentarizmus történetében, hogy egy ellenzéki frakció valamennyi képviselőjét majdhogynem naponta berángatták volna kihallgatásra. A hatalom megtorlást hirdetett ellenzéki pártunk ellen politikai nézeteink miatt” – hangoztatta Ljasko kommentárjában a Facebookon. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az idézést állítólag június 15-i dátummal adta ki a GPU, a parlament apparátusánál viszont csak július 29-én iktatták. A képviselő szerint ez nem véletlen, hanem hamisítás.

Jurij Lucenko legfőbb ügyész sajtótitkára, Larisza Szarhan szintén közzétette a Facebookon a képviselőknek megküldött idézést.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Oleh Ljasko 2015. május 13-án kijelentette, Szerhij Kljujev 50 millió dollárt ajánlott fel azért, hogy a Radikális Párt ne szavazza meg mentelmi jogának visszavonását. Később, még az év augusztus 4-én a GPU közölte, hogy Ljasko nem jelent meg kihallgatásra a Legfőbb Ügyészségen.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)