DT: Ukrajnának nincs összetartó és kompetens, az országot igazgatni képes nemzeti elitje

2016. július 22., 14:39

Az államigazgatás minőségének mutatói alapján Ukrajna megközelítőleg annyival marad el az Európai Unió „legelmaradottabb” országaitól, amilyenek Bulgária és Görögország, mint amekkora hátrányban azok vannak Észak-Európa országaival, mondjuk Németországgal vagy Nagy-Britanniával szemben. Ukrajna államigazgatási szervei egyelőre nem nélkülözhetik a „varégokat” (vikingek), azaz a külföldi vezetőket – írja a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változatában megjelent elemzésében Volodimir Dubrovszkij, a CASE Ukrajina kutatóközpont vezető közgazdásza.

A szakértő szerint „az ukrán államigazgatás »gyengeségének« „objektív okai vannak: a saját állam hagyományainak elégtelensége; az ukrán elit tudatos megsemmisítése a bolsevikok által, különös tekintettel a központ kínálta csodálatos karrierlehetőségekre a nomenklaturában; valamint az általános kulturális jellemzők… Akárhogyan is, nyilvánvaló a tény: nincs valamennyire is egységes és kompetens, kormányozni tudó nemzeti elitünk, amely képes a történelem által biztosított szűkös határidők között hatékony állami intézményeket létrehozni. Még kevésbé van (egyebek mellett az elidegeníthetetlen jogok, szabadságok, és a racionális kormányzás kategóriáiban gondolkodó) modern elitünk, amely kész volna ezeket az intézményeket a társadalom szolgálatába állítani”.

A cikk szerzője szerint „jelenlegi »elitünk« összességében nem akarja és nem is tudja végrehajtani a reformokat, amelyekre oly nagy szükség van; pláne olyan minőségben nem, amely megfelelne a történelmi kihívásnak, amellyel az ország szembesült. A rendszerben nevelkedett, de attól idegen emberek »a zsebükben fügével« ritkák, ráadásul nagyon nehéz bizonyítaniuk, hogy nincs közük hozzá, tiszták a szándékaik, ezért problémáik vannak a civil társadalom és a nemzetközi hitelezők bizalmával”.

Ami az újoncokat illeti, a szakértő úgy véli, hogy azok nem rendelkeznek a kellő politikai tőkével, tapasztalattal, nem tudnak küzdeni a rendszerrel, s mindezekre igen nehéz szert tenni úgy, hogy közben tiszta maradjon a kezük. „Összefoglalva tehát, szeretnénk ismert és tapasztalt politikusokra, valamint hivatalnokokra szert tenni, akiknek semmi közük a kompromittált elithez, de ilyenek egyszerűen nem létezhetnek a természetben” – vonja le a következtetést a DT cikke.

„Ezért a valóban mély, rendszerszerű, hatékony, határozott, de átgondolt reformokat egyáltalán nem véletlenül hozzák összefüggésbe a »varégokkal«: ha az országnak hiányzik a saját cselekvőképes és modern elitje, a történelem pedig nem hagy időt a kinevelésére, akkor »importálni« lehet és kell a reformereket. Még akkor is, ha lehetnek, akik számára ez megalázónak tűnik. Valójában sokkal megalázóbb nevetség tárgyává válni világszerte, vagy ami még rosszabb: valódi megszállók hatalmába kerülni” – írja egyebek mellett Volodimir Dubrovszkij.

(zn.ua/Kárpátalja)