Ukrajnában történt

2016. június 22., 10:28 , 806. szám

Újabb verekedés a parlamentben

A honatyák ismét összeverekedtek a Legfelső Tanács üléstermében – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A nem éppen épületes jelenetre a múlt szerda délelőtti plenáris ülésen került sor. A helyéről felszólaló Dmitro Kolesznyikov, az ellenzéki Opozicijnij Blok frakciójának képviselője Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármestert lemondásra szólította fel, korrupcióval, gondatlansággal és hazugsággal vádolva meg politikustársát.

Ezt hallva Volodimir Paraszjuk független képviselő Kolesznyikov ülőhelyéhez lépett és eltakarta a még beszélő honatya mikrofonját. Ezután lökdösődés támadt, amely dulakodássá fajult.

Andrij Parubij, a parlament elnöke rendre utasította a képviselőket, egyúttal felszólítva az Opozicijnij Blokot, hogy tartózkodjanak a provokatív kijelentésektől, s megnyilvánulásaikban „tiszteljék kollégáikat a teremben és általában az ukrán népet”.

Válaszában Jurij Bojko, az Opozicijnij Blok vezére elfogultsággal vádolta meg Parubijt, s arra kérte, hogy ne akarja „befogni” frakciója képviselőinek a száját.

A parlament kvótát vezetett be az ukrán nyelvű dalokra és műsorokra a rádióban

Kötelezték az ukrajnai rádióállomásokat, hogy 25-35 százaléknyi ukrán zenét sugározzanak – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata. Ugyanakkor a hírek több mint a felének eztán ukrán nyelven kell elhangzania.

Ukrajna Legfelső Tanácsa módosította A televíziózásról és rádiózásról szóló törvényt. A 3822. számú módosító indítványra 268 honatya szavazott igennel múlt csütörtökön a törvényhozásban.

A jogszabály mostantól kötelezi a rádióállomásokat, hogy naponta legalább a dalok 35 százalékát államnyelven sugározzák, ezen belül is a műsoridő legalább 35 százalékát ugyancsak ukrán daloknak kell kitenniük a 7:00 és 14:00 óra, valamint a 15:00 és 22:00 óra közötti idősávokban. Azon rádióállomások esetében, amelyek a dalok legalább 60 százalékát az Európai Unió hivatalos nyelvein sugározzák, az ukrán dalok kötelező kvótája 25 százalék.

A törvény ezenkívül előírja, a rádióállomásoknak biztosítaniuk kell, hogy a műsoroknak, köztük a hír- és elemző blokkoknak, szórakoztató műsoroknak legalább a 60 százaléka államnyelven hangozzék el.

Az ukránok közel fele támogatná a belépést az EU-ba

A megkérdezett ukrán állampolgároknak majdnem a fele támogatná Ukrajna belépését az Európai Unióba – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A felmérés szerint, ha 2016 májusában tartották volna a népszavazást arról, hogy belépjen-e Ukrajna az Európai Unióba vagy sem, az ország lakóinak 49 százaléka a belépésre szavazott volna, míg 26 százalékuk ellene, a fennmaradó 24 százalék pedig nem tudott volna dönteni, vagy nem megy el szavazni.

Ha azok, akik nem tudják eldönteni, miként szavazzanak, szokás szerint nem mennek el szavazni, a népszavazásban a szavazati joggal rendelkező és a nem megszállt területeken élő polgárok 76 százaléka vett volna részt, s így a leadott szavazatok a következőképpen oszlottak volna meg: az EU-csatlakozás mellett – 65%, ellene – 35%.

Az ukrán polgárok csatlakozási kedve a Krím megszállása és a Donyec-medencei háború kezdete óta alig változott: 2015-ben kész lett volna megszavazni Ukrajna csatlakozását az EU-hoz a lakosság 51,8 százaléka (a megszállt területek nélkül), míg idén februárban az 51 százalékuk, májusban pedig a 49 százalékuk érzett ugyanígy.

Verekedés a Rivnei Megyei Tanács ülésén

Verekedésbe fulladt a Rivnei Megyei Tanács múlt pénteki ülése, a nézeteltérést az önkormányzat elnökének legitimálása okozta.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a megyei önkormányzatnak arról kellett volna határoznia, hogy kit tekint a tanács legitim vezetőjének: Volodimir Kovaljcsukot, akit néhány hónappal korábban a képviselők határozatukkal leváltottak a testület éléről, ám akit a bíróság utóbb visszahelyezett tisztébe, vagy Olekszandr Kornyijcsukot, akit Kovaljcsuk leváltása után választottak meg a posztra.

Azonban még mielőtt a testület hozzáláthatott volna a kérdés érdemi vitájához, az ülésteremben verekedés tört ki a két tanácselnök hívei között. Dulakodás közben valaki vizespalackkal fejbe dobta Kornyijcsukot, és a szeme tájékán találta el. Az ütés helyén duzzanat képződött. Hogy véget vessenek az erőszakos eszmecserének, a terembe bevonult a rendőrség különleges rendeltetésű egysége, amely elválasztotta az elnöki emelvényt a képviselők ülőhelyeitől.

Közel 1,4 millió ukrán menedékkérő él külföldön

1 389 452 ukrán keres menedéket vagy reméli a jogszerű tartózkodás egyéb formáját megszerezni külföldön – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Egyesült Nemzetek Szervezete Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatója nyomán.

„A befogadó országok adatai alapján a szomszédos országokban menedéket vagy a jogszerű tartózkodás egyéb formáját kereső ukránok létszáma összesen 1 389 452 fő” – derül ki a közleményből.

Közülük Oroszországban 1 092 212, Belaruszban 139 143, Moldovában 261, Romániában 79, Magyarországon 71, Szlovákiában 26 személy tartózkodik.

A közlemény kitér arra is, hogy a június 10-i állapot szerint az Európai Unió öt fő befogadó országa 26 305 nemzetközi védelem iránti kérelmet fogadott el. Ezen belül 7 967 kérelmet Németországban, 7 267-et Olaszországban, 5 153-at Lengyelországban, 3 176-ot Franciaországban és 2 742-t Svédországban nyújtottak be.

Összeállította: zzz