Porosenko: az Alkotmány módosítására az orosz hadsereg kivonása után kerülhet sor

2016. június 21., 17:05

Petro Porosenko ukrán elnök a francia Itele tévécsatornának nyilatkozva úgy vélte, hogy Ukrajna Alkotmányának módosítására a decentralizációt, illetve a Donyec-medence úgynevezett „különleges státuszát” illetően csakis az orosz hadseregnek a Donyec-medencéből történt kivonása után kerülhet sor.

„Véleményem szerint minden egészen nyilvánvaló és a minszki megállapodások logikáján nyugszik, azaz több részből áll. Az első prioritás a biztonság. Ez azt jelenti, hogy el kell érnünk a tényleges tűzszünetet. Sajnos, jelenleg nem ez a helyzet” – mondta el arra kérdésre válaszolva, miért nem fogadja el az ukrán parlament az Alkotmány módosítását.

„Ukrajna visszavonta fegyverzetének egy részét és együttműködik az EBESZ Különleges Megfigyelő Missziójával, amely többször is hangsúlyozta, hogy Ukrajna teljesíti kötelezettségeit. Ugyanakkor Oroszország folytatja a fegyver- és lőszerszállítást a nem ellenőrzött határszakaszon át, odavezényli a csapatait azon egyetlen célból, hogy biztosítsa a helyzet eszkalációjának folytatását” – közölte Porosenko.

Szavai szerint „nyilvánvaló, hogy az Alkotmány módosításának előfeltételei vannak (a minszki megállapodásokban – a szerk.)”.

„Az orosz hadsereget ki kell vonni Ukrajna területéről. Az EBESZ missziójának hozzáférést kell biztosítani az ukrán–orosz határ ellenőrizetlen szakaszához és más zónákhoz, amelyekből rendkívül fontos kivonni a nehéz technikát és a fegyverzetet” – hangsúlyozta az elnök.

„És csak ezen előfeltételek teljesülése esetén térhetünk rá a választások megszervezésével kapcsolatos munkára. Más kérdés, hogy ezeknek a választásoknak szabadoknak, demokratikusaknak és becsületeseknek kell lenniük, de a jelenlegi helyzetben ez lehetetlennek tűnik” – mondta az elnök.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke meggyőződésének adott hangot, miszerint a közeljövőben aligha sikerül módosítani Ukrajna Alkotmányát a decentralizációt illetően.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)