A szakadárok nem engedték az EBESZ megfigyelőit a határ menti övezetbe

2016. június 17., 13:05

Az oroszbarát fegyveresek feltartóztatták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Speciális Megfigyelői Missziójának (SMM) járőrét, s felszólították, hogy hagyja el Luhanszk megye megszállt határ menti régióját – jelentette a LIGABusinessInform.

Az EBESZ SMM megfigyelői megkísérelték felkeresni az Ukrajna által nem ellenőrzött határ menti övezetet, azonban korlátozták őket mozgásukban – közölte az esetről a misszió sajtószolgálata.

A szakadárok feltartóztatták az SMM járőrét Nizsnya Haraszimovka és Krasznodarszkij települések között, s követelték, hogy hagyja el a határ menti térséget. A „terroristák” ezután Szorokinóig (korábban Krasznodon – a szerk.) kísérték a misszió munkatársait. Az EBESZ SMM tájékoztatta a történtekről a tűzszünetet felügyelő Közös Koordinációs és Ellenőrzési Központot.

A LIGABusinessInform emlékeztet, hogy június 8-án a szakadárok a megszállt Kagyijevkában (korábban Sztahanov – a szerk.) nem engedték be az EBESZ-misszió megfigyelőit egy katonai jellegű bázis területére.

Korábban Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter több ízben kijelentette, hogy az EBESZ megfigyelőinek hozzáférést kell biztosítani a határ menti térségekhez.

(liga.net/Kárpátalja)