Jászkisériek látogatása Kárpátalján

2016. június 17., 12:38

Többnapos tanulmányi kiránduláson vett részt június elején Kárpátalján a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola negyvenöt tanulója. Az utat az Emberi Erőforrások Minisztériuma egymillió-négyszázharminchétezer forintnyi támogatásával a Határtalanul elnevezésű program részeként szervezték meg.

A tanulók Mezőgecséről indulva járták be Kárpátalja történelmi szempontból jelentős emlékhelyeit és földrajzilag kiemelkedő helyszíneit.

A diákok a nemzeti összetartozás napjáról közösen emlékeztek meg a helyi fiatalokkal, ezzel is erősítve a határ mindkét oldalán élők magyarságtudatát. A kiránduláson a tanulók megismerkedtek Beregszász, Munkács és Ungvár látnivalóival, jártak a Sipot-vízesésnél, koszorút helyeztek el a tiszacsomai Honfoglalási Emlék- és Szoborparkban, a szolyvai emlékparkban és a Vereckei-hágónál lévő millecentenáriumi emlékműnél.
Adományokat adtak át a mezőgecsei általános iskolának, az óvodának és a könyvtárnak. Mindhárom közösség nagy örömmel fogadta a jászkiséri iskola által felajánlott szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket, játékokat. A magyar családoknál a tanulók megízlelhették a helyi ételeket, megtapasztalhatták a vendégszeretetet, és betekintést kaptak a kárpátaljai magyarság mindennapjaiba. A kiránduláson részt vevő diákok mindegyike életre szóló élményként élte meg a kárpátaljai látogatást.

(magyarhirlap.hu/VV)