Elbocsátják a Janukovics idejében kinevezett bírákat

2016. június 15., 17:35

Távozik hivatalából mintegy ezer, Viktor Janukovics elnöksége idején kinevezett bíró. Megközelítőleg 800 felszabaduló állásra rövidesen pályázatot írnak ki – idézi a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata Pavel Petrenko ukrán igazságügyi minisztert.

„A parlament által elfogadott implementációs törvény (az Alkotmány módosítása – a szerk.), az igazságügyi rendszerről szóló törvény végleges szövege, amelyeket véleményem szerint az elnök alá fog írni, előírja, hogy a régi Alkotmány alapján öt évre kinevezett bírák megbízatása lejár, s nem kerülnek át a bíróságok új rendszerébe. A megüresedett tisztségekbe csak pályázat útján nevezhetők ki bírák” – közölte a miniszter az Európai Parlamentben.

Petrenko jelezte, hogy a jogszabályi változások 1800 bírát érintenek, akiknek a többségét Viktor Janukovics elnöksége alatt nevezték ki. Mára 800 bíró megbízatása már meg is szűnt.

„Erre a 800 megüresedett állásra máris meg kell hirdetni a pályázatokat. Még körülbelül ezren ötéves megbízatásuk vége felé járnak. Mítosz az az információ, mely szerint a Janukovics idejében kinevezett bírák hét évig fognak dolgozni” – hangsúlyozta az igazságügyi tárca vezetője.

A DT emlékeztet, hogy Ukrajna Legfelső Tanácsa június 2-án módosította az Alkotmánynak az igazságügyi rendszert érintő részét. A 450 fős ukrán törvényhozásban a kétharmados többséget igénylő szavazáskor 335 honatya szavazott igennel az Alaptörvény módosítására, köztük az ellenzéki Opozicijnij Blok frakciójának 38 képviselője.

A parlament egyben elfogadta Az igazságügyi rendszerről és a bírák jogállásáról törvényt, amely pályázathoz köti a bírák kinevezését, szigorítja a jelöltekkel és a bírói testülettel szembeni szakmai elvárásokat, ugyanakkor korlátozza a bírák immunitását. A törvény kapcsolódik az Alkotmány módosításához, s azzal együtt lép hatályba.

(zn.ua/Kárpátalja)