Az előző nap sem múlt el veszteség nélkül az ATO-ban

2016. június 1., 15:07

Az elmúlt 24 óra során az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája elesett, további három pedig megsebesült – közölte szerdán szokásos napi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Szavai szerint Zajcevében és Avgyijivkában érte veszteség a kormányerőket az ellenséges tűzben. Jelezte, a szakadárok az elmúlt nap folyamán összesen több mint 30 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, azaz nyitottak tüzet az ukrán állásokra a demarkációs vonal teljes hosszában.

Liszenko felderítési adatok alapján kitért arra is, hogy a szakadárok Donyeck térségében változatlanul állomásoztatnak a frontövezetben nehézfegyverzetet – aknavetőket, harckocsikat, önjáró tüzérségi lövegeket és Grad rakéta-sorozatvetőket. Rámutatott: pontosan ismert ezeknek a fegyvereknek az elhelyezkedése Horlivkában, Makijivkában, Donyeckben és Jakovlivka nagyközségben, amely a jaszinuvatai közúti csomóponttal és az avgyijivkai ipari negyeddel határos.

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke a gyermekvédelmi nap alkalmából a parlament szerdai plenáris ülésén közölte, hogy információi szerint a terrorellenes művelet kezdete óta 68 gyermek vesztette életét és 186 sebesült meg Donyeck, illetve Luhanszk megyékben.

Ugyanakkor Jurij Pavlenko, az ellenzéki Opozicijnij Blok képviselője, a Janukovics-éra gyermekjogi ombudsmanja jelezte, hogy lényegesen magasabb lehet a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus során elhunyt vagy megsebesült gyerekek száma. Forrásai szerint az elmúlt két év során 199 gyermek halt meg, s közel ötszázat ért sebesülés a harcokban. Hozzátette: jelenleg közel 10 ezer gyermek él az úgynevezett „szürke zónában”, s van kitéve nap mint nap veszélynek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)