Parubij: elfogadhatatlan határidőt szabni a kelet-ukrajnai választások megrendezésére

2016. május 7., 15:03

A helyhatósági választások megrendezését Donyeck és Luhanszk megyék egyes (Ukrajna által nem ellenőrzött) régióiban (ORDLO) nem szabad technikai síkra terelni, s határidőkhöz kötni – közölte Andrij Parubij, Ukrajna Legfelső Tanácsának elnöke az Ötös Csatorna hírtelevízió péntek esti műsorában, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

„Ez a kérdés igen mély és filozofikus vitát igényel. Készek vagyunk megkezdeni ezt a vitát a parlamentben, készek vagyunk megvitatni az események alakulásának bármilyen változatát, de elfogadhatatlannak tartom, hogy határidőket állapítsanak meg a számunkra, követeléseket támasszanak velünk szemben, hogy a választások megrendezésének kérdését holmi technikai formák és határidők kérdésévé változtassák” – hangsúlyozta a politikus.

A házelnök hozzátette, a választások kérdése csak azután merülhet fel, hogy az ORDLO-ban garantálják a biztonságot, valamint a polgárok alkotmányos jogait.

Parubij egyben jelezte, hogy a kelet-ukrajnai rendezés előkészítésére létrehozott háromoldalú minszki összekötőcsoport ugyan kidolgozott már bizonyos ajánlásokat a választásokról megalkotandó törvényhez, azonban a jogszabály tervezete még nem került a parlament elé.

A DT korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Nyugat módosított az Ukrajnának a választások megrendezésére szabott határidőkön. Korábban úgy volt, hogy 2016. március végéig ki kell dolgozni a Donyeck és Luhanszk megyék Ukrajna által nem ellenőrzött területein rendezendő választások jogszabályi kereteit, majd június végéig magukat a választásokat is meg kell tartani, most viszont azt javasolják az ukrán kormányzatnak, hogy május, illetve augusztus végéig tegyék meg ezt.

Utóbb az ukrán kormányzat részéről tagadták bármilyen határidő létezését a választások vonatkozásában, ugyanakkor közölték, Ukrajna kész rövid időn belül kidolgozni az ORDLO-ban megrendezendő helyhatósági választásokat szabályozó törvényt, majd lefolytatni a választásokat, hogy Luhanszknak és Donyecknek már a nyár végére legitim képviselői lehessenek. A portál idézte Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettest, aki kijelentette, az ukrán kormány kész tárgyalni az ORDLO törvényesen megválasztott képviselőivel, még ha jelenleg a hivatalos Kijev bűnözőknek is tekinti őket.

(zn.ua/Kárpátalja)