Az oktatási minisztérium egyszerűsítené a tanterveket

2016. május 7., 16:16

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium felülvizsgálja az iskolai tanterveket, hogy kiszűrje a gyerekeket túlterhelő felesleges tananyagot – közölte az UNIAN hírügynökség.

Lilija Hrinevics oktatási miniszter tájékoztatása szerint a felülvizsgálatot az elkövetkező tanév során végzik el. Mindenekelőtt az alsósok tanterveit tekintik át.

„Ambíciózus tervünk szeptember 1-jéig elvégezni az auditálást az elemi iskola számára. Az elemi iskolában az a különleges, hogy a programok nem fókuszálnak az életkori sajátosságokra” – mondta Hrinevics.

Szavai szerint az ilyen programok nem annyira fejlesztik a gyerekeket, mint inkább túlterhelik és elveszik a kedvüket a tanulástól. „Korábban a túlterhelés miatt a gyerekek 7-8. osztályos korukban veszítették el az érdeklődésüket a tanulás iránt, most pedig már a harmadikban. Ezzel kétségtelenül kezdenünk kell valamit” – jelezte a tárcavezető.

Az UNIAN emlékeztet, Lilija Hrinevics oktatási és tudományos miniszter felszólította Ukrajna Legfelső Tanácsát, hogy a jelenlegi ülésszak végéig fogadja el az új oktatási törvényt. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, „senki nem vállalkozik a 12 éves oktatás azonnali bevezetésére új tartalom, elkülönített költségvetési források, a pedagógusok megfelelő felkészítése, a szükséges intézményhálózat nélkül”.

(unian.ua/Kárpátalja)