Rezsiemeléssel együtt emelték a létminimumot Ukrajnában

2016. május 2., 08:28

Hat százalékkal emelték meg a minimálbért és a nyugdíjminimumot Ukrajnában, miközben május 1-jétől nagy mértékű rezsiemelés lépett életbe.

Az idei állami költségvetési törvény rendelkezése alapján a kijevi kormány a minimálbért 1450 hrivnyában, a legkisebb nyugdíj összegét 1130 hrivnyában állapította meg.

A létminimum összege ennek alapján hat százalékkal emelkedett: gyermekeknek hat éves korig 1228 hrivnya, 6–18 év közöttieknek 1531 hrivnya.

A kormány múlt heti ülésén úgy határozott, hogy december 1-jétől újabb 10 százalékkal emeli meg a minimálbért és a nyugdíjat, így várhatóan idén összesen 16 százalékos növekedés lesz, a tervezett 12 százalék helyett. Volodimir Hrojszman kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy számítani lehet még további emelésre is az idén.

Vasárnap lépett életbe a szerdai kormányülésen bejelentett újabb jelentős gázáremelés is. Az ukrán kormány piaci szintre, azaz nagyjából a duplájára emelte a gáz fogyasztói árát. A gáz ára egységesen – a különböző tarifákkal és áfával együtt – ezer köbméterenként 6879 hrivnyára nőtt a lakossági fogyasztók számára.

A gázár emelésével együtt a távhőszolgáltatás díja is emelkedik, gigakalóriánkénti 652 hrivnyáról 1041 hrivnyára.

A lakossági áram fogyasztói ára legutóbb március 1-jétől emelkedett a korábbihoz képest 25 százalékkal. A következő áramdíjemelés szeptember 1-jétől várható.

A gázáremeléssel együtt szociális támogatásokra az ukrán kormány közlése szerint további 5,3 milliárd hrivnyát különített el, amivel a rászorulók rezsitámogatására szánt költségvetési összeg meghaladja a 40 milliárd hrivnyát.

(MTI/Kárpátalja)