Adj neki hangot!

XVII. Bátyúi Költészeti Napok

2016. április 13., 10:20 , 796. szám

A magyar nyelv és a versek elkötelezett kedvelői, egyben a járási versmondó versenyek legeredményesebb középiskolásai találkoztak április 11-én, a magyar költészet napján a Bátyúi Középiskolában, ahol is tizenhetedik alkalommal került megrendezésre a Bátyúi Költészeti Napok keretében a középiskolások versmondó versenyének döntője.

A versnek, a költészetnek minden korban óriási szerepe volt, hiszen éltetett, buzdított, s ha kellett, nyugtatott – hangsúlyozta köszöntőjében Szántó Edit, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) Beregszászi Járási Régiójának és a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke, a verseny főszervezője. – S így van ez mind a mai napig.

Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője Csoóri Sándor gondolatát idézte: „Ha elsorvad az irodalom, elsorvad a nyelv is. Az irodalom és a nyelv elszegényedésével párhuzamosan azonnal elszegényednek az érzelmek, hajléktalanná válik a gondolkodás is. Mert nyelv nélkül már semmi sem létezhet a világban.” Április 11-én, születésének évfordulóján József Attilára, erre a „könnyen síró, könnyen nevető poétára”, erre az ízig-vérig költőre emlékszünk, és minden költőre, akik anyanyelvünk legszebb kifejezéseivel helyettünk is megfogalmazzák, amit el szeretnénk mondani. A szép vers, a költészet szépíti lelkünket, gondolkodásunkat. Ha kell, elringat, felráz, megdöbbent; ha kell, emlékeztet, hogy „Nem, nem, soha!”, ha kell, parancsol, „Talpra, magyar!”, ha kell, megérteti, hogy miért „ne lőj, fiam”. Az irodalom, a kultúra életünk elidegeníthetetlen része. „A szavak mágikus hatalma nélkül nem lennénk emberek” – zárta köszöntőjét az irodavezető.

Mányi István beregszászi magyar konzul emlékeztetett, hogy egyúttal a magyar nyelv hetét is most méltatjuk, méghozzá jubileumi ötvenedik alkalommal. „A költészet és az irodalom a nyelv csúcsa, minden nyelvi szépség itt testesül meg leginkább.”

A versenyzők két verssel mutatkoztak be. Tizenhét középiskolás mondta el az általa szabadon választott verset. Közülük 10 főt juttatott tovább a zsűri a második fordulóba, amelyben Vári Fábián László Szent a föld című versét szavalták el. A zsűri tagjai, nevezetesen Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, Weinrauch Katalin kárpátaljai költő, Riskó Márta, a KMPSZ Beregszászi Járási Régiójának alelnöke, a Bethlen Gábor Magyar Gimnázium magyartanára és Sin Edina, a Rákóczi-főiskola könyvtárosa a két forduló eredményeit összesítve jelölte ki a verseny győzteseit.

I. Mónus Szabina (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézet, felkészítő tanár Kudlotyák Krisztina). II. Katona Veronika (Nagydobronyi Középiskola, f. t.: Katona-Mironova Berta és Balogh Miklós) és Varga Brigitta (Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Központ, f. t. Perduk Ibolya). III. Seres Johanna (Péterfalvi Református Líceum, f. t. Bohut Andrea) és Dorcsin Attila (Bátyúi Középiskola, f. t.: Sütő Magdolna). A helyezést elért diákok a KMPSZ jóvoltából könyvjutalomban részesültek, továbbá a pedagógusszövetség szervezésében a Balatonnál üdülhetnek idén nyáron az Erzsébet-program keretében. A KMPSZ és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete több különdíjat is kiosztott.

A versmondó versenyt idén sem „csak” a magyar költészet remekei tették felemelő eseménnyé. Az Újbátyúi-Bátyúi Református Vegyeskar és a Bátyúi Művészeti Iskola gyermekkórusa közös műsorral örvendeztette meg a nézőket, hagyományőrző műsorával fellépett a bátyúi Együtt Nyugdíjasklub, míg a Bátyúi Középiskola irodalmi csoportja Sütő Magdolna és Bimba Csilla felkészítésével József Attila életét bemutató zenés-verses műsorral emlékezett 111 évvel ezelőtt született költőnkre.

A XVII. Bátyúi Költészeti Napok zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Bagu Balázs, az iskola egykori magyartanára, a rendezvény létrehozójának emléktábláját.

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából.” (Kosztolányi Dezső)

Espán Margaréta