Jacenyuk eltörölné a használt gépkocsik importvámját

2016. április 6., 16:15 , 796. szám

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök javaslatot tett a használt autók importvámjának eltörlésére – írta az UNIAN hírügynökség. A könnyítés nem vonatkozna az orosz gyártmányú gépkocsikra.

A miniszterelnök a kabinet szerdai ülésén felkérte az érintett tárcákat és hivatalokat, hogy vizsgálják meg a kérdést, dolgozzák ki és nyújtsák be a Legfelső Tanácsban az erre vonatkozó törvénytervezetet.

Jacenyuk jelezte, az intézkedésnek minden gépkocsira ki kell terjednie, az orosz gyártmányúak kivételével.

„Több száz levelet, folyamodványt kaptam a polgároktól, úgy gondolom, ez helyes lépés lesz az emberek terheinek csökkentésére (gépkocsi vásárlásakor – UNIAN)” – tette hozzá.

A Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata a hírrel kapcsolatban emlékeztet, ma Ukrajnában a használt gépkocsik illetéke sokszorosa az új járművekének. A használt gépkocsik ára így a vámkezelést követően a duplájára emelkedik. Ugyanakkor, a portál szerint, a „vámkezelés” minden haszna a tisztességtelen hivatalnokok és üzletemberek zsebében landol, nem pedig az állami költségvetésben.

A DT azt írja, a Jacenyuk által bejelentett intézkedés segíthet kivezetni a használt autók piacát az árnyékgazdaságból. A portál egyben felhívja a figyelmet arra a „riasztó” tendenciára, hogy az utóbbi időkben hovatovább Oroszország válik a használt autók fő ukrajnai szállítójává.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)