Az orosz biztonsági szolgálat emberét lőtték le Kijevben?

2015. december 12., 14:48

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) és a Jobboldali Szektor (PSZ) radikális ukrán szervezet kelet-ukrajnai fronton harcoló önkéntes csapatával is együttműködött az a férfi, akit a héten lőttek le az ukrán titkosszolgálat, az SZBU különleges alakulatának tagjai, amikor rajtaütöttek egy orosz felforgató- és felderítőcsoporton Kijevben – derítették ki ukrán újságírók.

Dmitro Jaros, a PSZ önkéntes csapatának vezetője pénteken közleményben erősítette meg, hogy a férfi egy ideig valóban tagja volt a Jobboldali Szektornak.

Három útlevelet használt

Sajtóhírek szerint az 50 éves donyecki férfi – akiről később kiderült, hogy a csoport vezetője volt – Oleh Muzscsil és Szerhij Amirov néven is ismert volt. Az SZBU-nál azt mondták róla, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozott, és többször is járt Oroszországban. Állítólag három, különböző névre kiállított útlevelet is használt. Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy szeptemberben és októberben a férfi Oroszországban tartózkodott. Több részletet a nyomozásra hivatkozva nem árult el.

Jaros a maga részéről elmesélte, hogy csak egyszer, tavaly augusztusban találkozott a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben a férfival, amikor az önkéntesnek jelentkezett a PSZ alakulatához. Szavai szerint a kezdetektől nem bízott meg a férfiban, de mint helybelire, aki jól ismeri a terepet, nagy szükségük volt. Kiküldték egy felderítőműveletre, de a férfi valahogy eltűnt a neki adott fegyverrel és éjjellátó eszközzel együtt.

Muzscsil később újra feltűnt a szervezet kiképző támaszpontjain. A PSZ vezetői megbízták, hogy alakítson felderítőrészleget az önkéntes zászlóaljnál, de ezt a feladatot sem hajtotta végre. Közben – Jaros szavai szerint – Muzscsil a Jobboldali Szektort a külső ellenséggel való harc helyett az ukrán vezetés elleni terrortámadásokra akarta rávenni. Ezenkívül intrikákkal ellenségeskedést szított a szervezeten belül, és igyekezett lejáratni a PSZ vezetését.

A lakás raktárnak is beillett

Csütörtökre virradó éjjel az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) Alfa különleges alakulatának tagjai rajtaütöttek egy felforgató- és felderítőcsoporton egy kijevi lakásban, három orosz és három ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. A rajtaütés közben tűzharc bontakozott ki, amelyben ketten életüket vesztették: az Alfa alakulat egy tagja és az a diverzáns, aki automata fegyverrel tüzet nyitott. A lakásban nyolc darab házi készítésű robbanószerkezetet, négy kilogramm trotilt, automata fegyvereket, több mint negyven kézigránátot és mintegy kétezer lőszert foglaltak le.

(MTI/mno.hu/Kárpátalja)