A kormány elfogadta a jövő évi költségvetés és az új adótörvénykönyv tervezetét

2015. december 11., 15:41

A Miniszteri Kabinet csütörtök esti ülésén hagyta jóvá az Adótörvénykönyv, s az azon alapuló 2016. évi költségvetés tervezeteit – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség Ajvarasz Abromavicsusz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter tájékoztatására hivatkozva. A tárcavezető szavai szerint az ülésen jóváhagyott dokumentumok között szerepel a szerencsejátékot legalizáló törvénytervezet is.

A kormány részéről szorgalmazzák, hogy az említett jogszabályokat a parlament még az év végéig fogadja el, ami lehetővé tenné Ukrajna számára az IMF-hitel harmadik részletének lehívását, ami az azzal összefüggő egyéb nemzetközi segélyekhez szintén hozzáférést biztosítana az országnak.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztet, hogy az új Adótörvénykönyvnek a Pénzügyminisztérium által kidolgozott tervezetét a kormány döntése előtt az elnök által létrehozott Nemzeti Reformtanács is megvitatta. A tervezet 958 ezerre csökkentené az egységes adót fizetők számát a jelenlegi 1,2 millióról, miközben az adófizetésnek ezt a formáját igénybe vevő vállalkozói csoportok száma háromra csökkenne a jelenlegi négyről.

A jövedelemadót 18 százalékban, az egységes szociális hozzájárulás mértékét 20 százalékban rögzítené a kormány. A forgalmi adót belföldi műveletek esetén 20 százalékban, külkereskedelmi tranzakcióknál 0 százalékban, a gyógyszeripar esetében pedig 7 százalékban rögzítené a törvénytervezet. Emellett a mezőgazdasági termelők számára egyéves átmeneti időszakot irányoz elő a dokumentum, melynek során a forgalmi adó 75 százaléka folyna be a költségvetésbe, 25 százaléka viszont az adófizetők speciális befektetési számláin maradna.

A tervezet elfogadása esetén az új adókulcsok január 1-jétől lépnének életbe, míg a mintegy 700 oldalnyi szabályozó részt 2016. április 1-jétől vezetnék be.

A jövő évi költségvetést már az új adókulcsok alapján számították ki. A még december elején nyilvánosságra hozott makrogazdasági mutatók értelmében a költségvetési hiányt 2016-ban a GDP 3,7 százalékában állapították meg. A szociális juttatások 12 százalékkal emelkednének, vagyis pontosan ugyanannyival, mint amekkorára a jövő évi inflációt tervezi a kormány. A költségvetés azzal számol, hogy a nemzeti valuta árfolyama a dollárhoz képest éves szinten 24 hrivnya körül mozog majd. A költségvetés kiadási oldalát 598,2 milliárd hrivnyában, a bevételit 674 milliárd hrivnyában rögzítették.

(unian.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)