Iván Andrást választották elnökké

Megalakult a KMKSZ ISZ Beregszászi Alapszervezete

2015. június 17., 10:23 , 753. szám

Június 14-én, vasárnap, a Rákóczi-főiskola Jász-Nagykun-Szolnok termében megtartotta alakuló közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének Beregszászi Alapszervezete.

Nemzeti himnuszunk eléneklését követően a megjelent fiatalokat és a meghívott vendégeket a gyűlést levezető Iván András köszöntötte.

A meghívott vendégek közül elsőként dr. Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a közgyűlés résztvevőit, rámutatva: „Nem élünk könnyű időket Ukrajnában. Nap mint nap hallunk olyanról, hogy fiatalok elhagyják az országot. Sokan kilátástalannak látják Ukrajna jövőjét. A KMKSZ mindig igyekezett ez ellen tenni, az itt élő magyarság helyzetét komfortosabbá változtatni. Nagyon örvendetes, hogy a rosszra fordult helyzet ellenére van a beregszászi fiatalságnak egy olyan csoportja, akik itt képzelik el a jövőjüket, és ennek érdekében tenni akarnak valamit. A KMKSZ Beregszászi Alapszervezete mindenben segíteni fogja az ifjúsági szervezet munkáját, és mi is számítunk a fiatalok közreműködésére, hogy együtt egy jól működő egészet alkothassunk.”

Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke a szervezet múltjáról beszélt, amely tavaly nyáron alakult újjá. Elmondta, hogy a Felvidéken, Erdélyben és a Délvidéken is aktív a magyar ifjúság, jól működő érdekvédelmi szervezeteik vannak, egyre több fesztiváljuk van. Gyakran hallatják a hangjukat. A kárpátaljai magyar fiatalok sem kevesebbek semmivel, csupán szervezés kérdése minden. A szervezet elnöke elmondta továbbá, hogy Ukrajna bürokratikus rendszere ellenére sikerült a KMKSZ ISZ-t hivatalosan is bejegyeztetni, ami nem ment egyszerűen. Így már csak fiatalos lendületre, aktivitásra van szükség. Folyamatosan jönnek létre az alapszervezetek, a beregszászit megelőzően „kiáltották ki” Karácsfalván a fiatalok a helyi alapszervezet létrejöttét. Számos helyen van tervben újabb alapszervezetek alapítása, például Verbőcön, Tiszakeresztúrban, Fancsikán, Eszenyben, Nagydobronyban és még számos helyen, ahonnan már a fiatalok jelezték, hogy szeretnék újjáéleszteni az ifjúsági szervezetet. Dobsa István beszélt a a szervezet feladatairól is, melyek véleménye szerint a következők: az identitás erősítése, a mgyar nyelv használatának a bővítése, a fiatalok érdekképviselete mind hazai, mind nemzetközi fórumokon, illetve a fiatalok életéhez hozzátartozik a buli és a szórakozás is, szeretnék, hogy végre Kárpátalján is létrejöjjön egy olyan fesztivál, amely régen jól működött, és több ezer fiatalt volt képes megmozgatni.

Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének tiszteletbeli elnöke igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket, hogy ne kedvetlenítse el őket az a tény, hogy nem gyűltek össze nagy számban az alakuló gyűlésen. Az alapszervezet múltjából felidézett példával támasztotta alá állítását: „Mindegy, hogy hányan kezdik el. Az a lényeg, hogy hányan lesznek.” Horkay Sámuel a KMKSZ megalapításáról és az eltelt huszonhat év eredményeiről beszélt az újonnan alakult alapszervezet tagságának, majd a magyar érdekvédelem területén való együttműködésre kérte a fiatalokat, hangsúlyozva: „Tennivaló nagyon sok van, de lehetőség még több!”

Iván András ismertette a KMKSZ ISZ alapszabályát, majd a közgyűlés döntött az alapszervezet megalakulásáról, melynek elnökévé Iván Andrást választották, az alapszervezet alelnöke Pohilecz Szilveszter lett, titkára pedig Iván Irén. A megválasztott tisztségviselők köszönetet mondtak a bizalomért. Elmondták, elsősorban rendezvények szervezésével és az alapszervezet munkájának segítésével igyekeznek majd a fiatalokat bevonni a közéletbe, és lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek majd a magyar fiatalok érdekvédelmének ügyében.

A megalakult alapszervezetnek és a megválasztott tisztségviselőknek Gyurin Miklós beregszászi magyar konzul gratulált elsőként, aki felajánlotta, hogy Magyarország Beregszászi Konzulátusának munkatársai lehetőségeikhez mérten mindenben támogatni fogják a létrejött alapszervezetet.

Az eseményt a Szózat eléneklésével zárták.

dózsa