Ülésezett a Beregszászi Járási Tanács

2015. március 24., 18:16 , 741. szám

Több mint húsz napirendi pontot vitatott meg múlt pénteki ülésén a Beregszászi Járási Tanács. A testületnek beszámolt Mikola Kuricja járási rendőrfőnök, a villamosenergia és a földgáz árának emeléséről Oleg Kucsmij és Pataki Zdenek tartott tájékoztatót. Módosították a költségvetést, így a helyi tanácsok alkalmazottainak fizetése még 7-8 hónapig biztosítva van. A 2014-es évről beszámolt Olena Vas, a járási állami közigazgatási hivatal pénzügyi főosztályának vezetője.

A tanácsülés kezdetén Mikola Kuricja rendőr alezredes, a Beregszászi Járási Belügyi Osztály vezetője számolt be a képviselőknek a bűnözés alakulásáról és a milícia tevékenységéről.
A rendőrfőnökhöz kérdést intézett Iljasovics Viktor képviselő, a járási tanács KMKSZ-frakciójának tagja, aki életveszélyesen megsérült január 31-én a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyen, amelynek résztvevőire botokkal támadtak odaérkező munkácsi verőlegények. Iljasovics Viktor ügyvéd úr elmondta, hogy az ártatlan emberekre kb. 15 fős banda támadt rá, akiknek jól látható módon több vezetőjük, irányítójuk is volt. A helyiek által ismert, munkácsi illetőségű alvilági figurák a cigarettacsempészetet irányítják a környéken, ők verették meg brutálisan a böllérversenyen gyanútlanul szórakozó embereket, akik közül tizenkét embert kellett kórházba szállítani, mindegyiküket súlyos fejsérülésekkel, és négy személyautót is összetörtek, óriási anyagi kárt okozva. Nem beszélve az erkölcsi kárról, hisz a szervezők szerint a szlovákiai és szerbiai vendégek sem akarnak az ominózus eset után jövőre részt venni a fesztiválon. A rendőrök máig csak két embert tudtak megtalálni az elkövetők közül. Hol a többi elkövető? Miért nem halad a nyomozás? Kérdezte a képviselő.
Mikola Kuricja alezredes elmondta: Nyomozás folyik az ügyben, a beregszászi és a megyei rendőrség szakemberei is dolgoznak az ügyön. Mindezt annak ellenére folytatják, hogy a sértettek közül többen nem éltek a feljelentés jogával. Végül a törvényeknek megfelelően tovább fogják majd adni az ügyet az ügyészségnek.
A járási tanács elfogadta a 2015–2018-as időszakra tervezett bűnözésmegelőzési programot.
Barta Márta, Jánosi község polgármestere fényképvetítéssel kiegészített előadásában bemutatta az általa irányított település határában épülő, évi 20-30 ezer tonna szilárd háztartási hulladék feldolgozására alkalmas hulladékkezelő és feldolgozó üzem építésének menetét.
Volodimir Terpaj, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal szociális védelmi főosztályának vezetője beszámolt az ATO területéről a Beregszászi járásba érkezett menekültek támogatásával kapcsolatos munka eredményeiről. Szó volt a járás lakosságának szociális védelmét célzó programokról is. Módosították a daganatos betegségek leküzdésére irányuló programot.
A képviselők meghallgatták, majd jóváhagyták Olena Vasnak, a járás pénzügyi főosztálya vezetőjének a járás 2014. évi költségvetésének teljesítéséről szóló beszámolóját. Javaslatának megfelelően módosították az idei, január 14-én elfogadott költségvetést.
Oleg Kucsmij, a beregszászi áramszolgáltató vállalat igazgatója a képviselőket tájékoztatva elmondta, öt lépésben fog emelkedni a lakossági elektromos energia ára. Egyelőre április elsejétől a három fogyasztási kategória a következőképpen alakul, egy kilowattóra (kWh) villamos energia ára: 0,36; 0,63 és 1,48 hrivnya. A tervek szerint végül csak két fogyasztói kategória maradna, azok, akik havonta többet fogyasztanak 100 kWh-nál, illetve akik kevesebbet, akkor 1,68 hrivnyás, illetve 90 kopijkás árat fizetnek majd az áramfogyasztók.
Pataki Zdenek, a gázszolgáltató vállalat beregszászi részlegének megbízott vezetője a várható gázáremelések kapcsán elmondta, hogy április elsejétől jelentősen emelkedik a gáz ára. Ezentúl a fűtési időszakban azok, akik 200 m³ gáznál kevesebbet égetnek el 1000m³/3600 hrivnyás árat fizetnek. Azoknak viszont, akik 200 m³-nél többet fogyasztanak havonta, 1000 m³/7188 hrivnyás áron kell ellentételezniük a gáz árát.
Végül Heé Rolandot, a KMKSZ-frakció tagját saját kérésére felmentették képviselői tisztségéből.

dózsa