Ukrán parlamenti képviselők lobbiznak az orosz dumában

2014. szeptember 18., 09:10

Az orosz energiahordozók szállításáért lobbizik az a 24 ukrán parlamenti képviselő, akit az orosz törvényhozás alsóházában, a dumában fogadtak szerdán – jelentette az Interfax hírügynökség.

Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségével foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta, hogy az ukrán politikusok „életüket kockáztatva állnak ki az orosz világ érdekei mellett és Ukrajna demokratikus jövőjéért”.

Az orosz politikus közölte, hogy a parlamenti diplomácia eszközeivel remélik helyreállítani az orosz–ukrán együttműködést. Elmondta ugyanakkor, hogy Moszkvában „nem kergetnek illúziókat a Verhovna Rada, (az ukrán törvényhozás) leendő összetételével kapcsolatban”, és tisztában vannak azzal, hogy jobboldali-radikális törvényhozás létrejötte várható az október végi ukrán parlamenti választások eredményeként.

Szluckij szerint az ukrajnai választások nem tekinthetőek sem szabadnak, sem demokratikusnak, „amikor Donyeck és Luhanszk (megyék) nem tartják magukat Ukrajna részének”, amikor több mint egymillió ukrán választó elhagyta az országot, a sajtó sem szabad, és Ukrajnában üldözik a korábban kormányzó Régiók Pártja, valamint a kommunista párt tagjait.

A kijevi Verhovna Radában működő Békéért és stabilitásért nevű képviselőcsoporthoz főként az előbbi két párt tagjai tartoznak. Az ukrán parlamenti politikusok vendégként részt vettek a duma plenáris ülésén, ahol a képviselők felállva és tapssal fogadták őket, majd találkoztak az orosz törvényhozás alsóházának elnökével is.

Szergej Nariskin egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkvában Oroszországhoz barátian viszonyuló, nacionalisták és oroszellenesek nélküli ukrán parlamentet szeretnének látni. Azt mondta, hogy az Oroszországhoz március 21-re egyoldalúan elcsatolt Krím félszigetet „az orosz–ukrán egyetértés és a barátság területévé” kell tenni.

Volodimir Olijnik, a júliusban létrehozott ukrán parlamenti frakció tagja azt nyilatkozta a találkozó után: nekik az a feladatuk, hogy támogassák a két ország államfőinek párbeszédét. Mint mondta, arra számítanak, hogy a választások után 15–30 olyan honatya marad az ukrán parlamentben, aki az orosz ajkú lakosság érdekeit képviseli. Arra panaszkodott, hogy a kijevi törvényhozás jelentősen radikalizálódott és megfélemlítés alatt működik.

Vladiszlav Lukjanov, az ukrán képviselőcsoport küldöttségének másik tagja elmondta, hogy az orosz energiahordozók Ukrajnába szállításának felújítását akarták előmozdítani, és a Donyec-medencében kialakult feszültség enyhítéséről tárgyaltak Moszkvában. Elmondta, hogy a tél beállta előtt a Donyec-medencében „nagyon kockázatos” a helyzet, mert a délkelet-ukrajnai térség energia-, távfűtési-, és vízszolgáltatási hálózata romokban hever, a bányák nem működnek.

Orosz számítások szerint Ukrajna mintegy 5,3 milliárd dollárral tartozik az orosz földgázért, amelyet ezért a Gazprom június óta nem szállít a szomszédos országnak, és csak előre fizetés esetén adna el belőle Ukrajnának. Szakértők szerint Ukrajna téli energiaellátásával súlyos gondok lesznek az orosz gáz nélkül.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)