Távozik a beregszászi magyar főkonzul

2014. augusztus 19., 18:55

Valerij Luncsenko kormányzó augusztus 18-án Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) épületében fogadta Tóth Istvánt, Magyarország beregszászi főkonzulját, akinek véget ért itteni megbízatása.

Az ODA sajtóközpontjának tájékoztatása szerint a találkozó során a kormányzó mindenekelőtt köszönetet mondott a diplomatának a gyümölcsöző együttműködésért, s reményét fejezte ki, hogy távozásával nem szakad meg kapcsolata Ukrajnával.

– Nagyra értékeljük az Ön szakmaiságát. Reméljük, Magyarország Külügyminisztériuma lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy a továbbiakban is ilyen tapasztalt diplomatákkal legyen dolga, s hogy országaink hasonlóan jó kapcsolatokat ápolnak majd. Kétségtelen, hogy Kárpátalja számára Magyarország fontos stratégiai partner, és az marad a jövőben is – az Európai Uniónak az az országa, amely segíti régiónk gazdasági és kulturális fejlődését. Meggyőződésem, hogy az a helyzet, amely ma az ország keleti részén uralkodik, hamarosan rendeződik, s Ukrajna közeledni fog az európai közösséghez. Biztos vagyok abban, Magyarország egy gazdasági, társadalmi, kulturális tekintetben erős Ukrajnában érdekelt, hogy a határokon ne folyjanak harci cselekmények, hanem béke és nyugalom uralkodjék – mondta el Valerij Luncsenko.

A maga részéről Tóth István biztosította vendéglátóját, hogy az elmúlt félévben gyümölcsöző, mindkét fél számára hasznos munka folyt Kárpátalja és Magyarország között. A főkonzul köszönetét fejezte ki a nemzeti kisebbségekhez, köztük a magyarokhoz való viszonyulásért a régióban. A diplomata egyúttal azt kívánta, hogy mielőbb sikerüljön rendezni az ország keleti részében kialakult konfliktushelyzetet – jelentette az ODA sajtóközpontja.

(carpathia.gov.ua/Kárpátalja)