Lengyelországban azt mondják, készek segíteni Ukrajnának a hadköteles korú férfiak hazatérésében

2024. április 25., 10:34

A lengyel kormány részéről közölték, hogy készek segíteni Ukrajnának a hadköteles korú férfi állampolgárok hazatérésében, hogy visszatérve segítsék országukat az Oroszország elleni háborúban – írja a Jevropejszka Pravda a Reutersre hivatkozva április 25-én, csütörtökön.

A portál idézi Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi minisztert, aki azután szólalt meg, hogy az ukrán hatóságok úgy döntöttek, a hadköteles korú férfiak útlevelét csak az országon belül lehet kiadni, külföldi diplomáciai intézményekben nem. Emiatt a külföldön élő férfiak 18-tól 59 éves korig nem hosszabbíthatják meg útlevelük érvényességét, illetve nem kaphatnak újat.

Kosiniak-Kamysz jelezte, Lengyelország korábban felajánlotta, segít Ukrajnának, hogy a hadkötelesek visszatérjenek hazájukba és teljesítsék állampolgári kötelességüket.

„Úgy gondolom, hogy sok lengyel felháborodik, amikor fiatal ukrán fiúkat lát a szállodákban és kávézókban, s hallja, mennyi erőfeszítést kell tennünk Ukrajna megsegítéséért” – mondta.

A miniszter ugyanakkor nem részletezte, hogy Lengyelország pontosan hogyan segítené a férfiak Ukrajnába való visszatérését.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország hogyan reagálna, ha Kijev segítséget kérne azoknak a hazatéréséhez, akik esetleg elveszítik a lengyelországi tartózkodáshoz való jogukat az útlevelük lejárta után, a védelmi minisztérium vezetője kijelentette: „Bármilyen támogatás lehetséges”.

A Reuters emlékeztet, Lengyelország 950 ezer ukránnak adott ideiglenes védelmi státuszt, ami Németország után a második legmagasabb szám.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)