A katonai szolgálatra mozgósított személyek jogai és kötelességei

2014. augusztus 5., 13:19

Mely törvények és rendeletek szabályozzák e kérdéskört?

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mi az a mozgósítás, mi a célja és meddig tart?

A mozgósítás az Ukrajna Elnökének Rendeletében megjelölt ideig tart, így Ukrajna Elnökének 2014. 03. 17-én kelt № 303, 2014. 05. 06-i № 454 és 2014. 07. 21-i № 607 rendeletei annak időtartamát 45 napban állapították meg, s egy sor intézkedést irányoznak elő Ukrajna Fegyveres Erőinek, más katonai alakulatoknak a hadiállapotnak megfelelő szervezeti felépítésre és létszámra való tervszerű átállítása céljából.   

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 1. cikkelyének 4. bekezdése:

mozgósítás – a nemzetgazdaságnak, az államhatalmi és egyéb állami szerveknek, az önkormányzati szerveknek, a vállalatoknak, intézményeknek és szervezeteknek a speciális időszak körülményei közötti működésre való átállítása, valamint Ukrajna Fegyveres Erőinek, más fegyveres alakulatoknak, a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának a hadiállapotnak megfelelő szervezeti felépítésre és létszámra való átállítása céljából megvalósítandó intézkedések összessége. A mozgósítás lehet általános vagy részleges, nyíltan vagy rejtve zajlik.

 

Ezért ebben az időszakban 45 nap leforgása alatt a helyi államhatalmi szervek a hadkiegészítő parancsnokságok közreműködésével végrehajtják a hadkötelesek és a nemzetgazdaság technikájának mozgósítását az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek feltöltése céljából a hadiállapot létszámai szerint (2014. 03. 18-tól 2014. 05. 02-ig, 2014. 05. 07-től 2014. 06. 02-ig és 2015. 07. 23-tól 2014. 09. 05-ig).

 

A mozgósítás ideje alatt, a speciális időszakban katonai szolgálatra behívott hadkötelesek új jogi státust nyernek – a fegyveres erők tagjaivá válnak, minek következtében rájuk is kiterjednek A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, A fegyveres erők tagjai és családtagjaik szociális és jogi státusáról törvények, a Munkatörvénykönyv és más normatív-jogi dokumentumok által megállapított kedvezmények.

 

Ugyanakkor a részleges mozgósítás a hadköteleseknek csak Ukrajna Fegyveres Erőinek meghatározott katonai egységeihez való behívását jelenti.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 4. cikkelyének 3. része:

3. A részleges mozgósítás az állam egyes területein hajtható végre, valamint a nemzetgazdaság, Ukrajna Fegyveres Erői, más fegyveres alakulatok, a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának, a vállalatoknak, intézményeknek és szervezeteknek egy bizonyos részére vonatkozhat.

 

Kik, mely szervezetek hajtják végre a mozgósítást?

A behívást a helyi végrehajtó hatalom szervei bonyolítják le a hadkiegészítő parancsnokságok révén, a katonai tartalék tagjai esetében pedig azoknak az egységeknek a parancsnokai, amelyekben a tartalékosok szolgálatot teljesítenek.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 22. cikkelyének 5. része:

5. A polgárok behívását katonai szolgálatra (a katonai tartalékban szolgálatot teljesítők kivételével) mozgósítás idején, vagy a hadiállapot esetére előírt létszám szerinti tisztségekkel járó kötelezettségek teljesítésébe való bevonásukat a helyi végrehajtó hatalom szervei végzik a hadkiegészítő parancsnokságok révén (az Ukrán Biztonsági Szolgálat hadkötelesei esetében az Ukrán Biztonsági Szolgálat központi vezetősége vagy regionális szervei; a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának hadköteleseinél a szervezést végző és a központi végrehajtó hatalom állami politikáját a polgári védelem terén megvalósító illetékes irányító szervei). A mozgósítás meghirdetésekor a tartalékosokat azoknak a katonai egységeknek a parancsnokai hívják be katonai szolgálatra, amelyekben katonai tartalékosként szolgálatot teljesítenek.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mi a teendő mozgósítás esetén?

A polgároknak kötelességük megjelenni a katonai egységeknél vagy a hadkiegészítő parancsnokságok gyülekezőhelyein az általuk kézhez kapott dokumentumokban (személyre szóló behívókban, mozgósítási parancsokban stb.) feltüntetett időpontban.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 22. cikkelyének 3. része:

3. Mozgósításkor, valamint Ukrajna Fegyveres Erőinek, más katonai alakulatoknak, a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának a hadiállapot szerinti létszámra való átállításakor a polgárok (a katonai tartalékban szolgálatot teljesítők kivételével) kötelesek megjelenni a katonai egységeknél vagy a hadkiegészítő parancsnokságok gyülekezőhelyein az általuk kézhez kapott dokumentumokban (mozgósítási parancsokban, behívókban, vagy a hadkiegészítő parancsnokságok parancsnokainak /az Ukrán Biztonsági Szolgálat hadkötelesei esetében: az Ukrán Biztonsági Szolgálat azon szervei vezetőinek, ahol katonai nyilvántartásban állnak; a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának hadkötelesei esetében a központi végrehajtó hatalomnak a szervezésért, valamint a polgári védelem terén az állami politikát megvalósító illetékes irányító szervei vezetőinek/ parancsaiban) feltüntetett határidőig. A tartalékosok kötelesek megjelenni a katonai egységek parancsnokai által megállapított időpontban azon katonai egységeknél, amelyekben katonai tartalékosként szolgálatot teljesítenek.

 

Egyúttal a vállalatok, szervezetek és intézmények vezetői a hatályos jogszabályoknak megfelelően kötelesek biztosítani, hogy dolgozóik a megállapított időpontban érkezzenek a katonai egységekhez vagy hadkiegészítő parancsnokságokra.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 21. cikkelyének 1. része:

A vállalatok, intézmények és szervezetek kötelezettségei a mozgósítási felkészüléssel és a mozgósítással kapcsolatban

1. A vállalatok, intézmények és szervezetek kötelesek:

elősegíteni a hadkiegészítő parancsnokságok munkáját békeidőben és mozgósítás idején;

biztosítani a mozgósítással összefüggő kötelezettségek teljesítésébe bevont dolgozók időben történő megérkezését a gyűjtőhelyekre és a katonai egységekhez az ezen Törvény 22. cikkelyének 3-5. részei által megállapított rendnek megfelelően.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Kikre nem vonatkozik a mozgósítás?

Nem esnek behívás alá katonai szolgálatra mozgósítás idején a hadköteleseknek Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 23. cikkelyében megjelölt kategóriái, éspedig:

– akiket mozgósítás vagy hadiállapot esetére az államhatalmi és más állami szerveknél, önkormányzati szerveknél, valamint vállalatoknál, intézményeknél és szervezeteknél védettség alá helyeztek („заброньовані” – a fordító) az Ukrajna Miniszteri Kabinetje által megállapított rend szerint.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 25. cikkelye:

1. Védettség alá helyezhetők azok a hadkötelesek, akik az államhatalmi és egyéb állami szerveknél, helyi önkormányzati szerveknél, valamint olyan vállalatoknál, intézményeknél és szervezeteknél dolgoznak, amelyek számára mozgósítási feladatokat (megrendeléseket) állapítottak meg, abban az esetben, ha erre a jelzett szervek működésének biztosításához és a mozgósítási feladatok (megrendelések) teljesítéséhez van szükség.

2. A mozgósítás és hadiállapot esetén védelem alá helyezendő hadkötelesek számáról, tisztségeik és szakmáik jegyzékéről, védelem alá helyezésük rendjéről és megszervezéséről a jelen Törvény, Ukrajna Elnökének és Ukrajna Miniszteri Kabinetjének normatív dokumentumai rendelkeznek.

– a katonai egészségügyi bizottság által egészségi állapotuk miatt ideiglenesen, legfeljebb hat hónap időtartamra katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítottak (amit újabb katonai egészségügyi bizottság általi vizsgálat követ);

– azok a férfiak, akik legalább öt vagy annál több 16 évesnél fiatalabb gyermeket tartanak el (a ilyen férfiak – hozzájárulásuk esetén – csak lakóhelyükön teljesítendő katonai szolgálatra hívhatók be);

– azok a nők, akik 16 évesnél fiatalabb gyerekeket tartanak el (az ilyen nők – hozzájárulásuk esetén – csak lakóhelyükön teljesítendő katonai szolgálatra hívhatók be);

– az állandó jelleggel az ukrán jogszabályok értelmében arra rászoruló személyeket gondozók abban az esetben, ha nincs más személy, aki a gondozást végezné;

– Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának, a Krími Autonóm Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának képviselői.

Azokat a hadköteleseket, akik elérték a tartalékban állás felső korhatárát, szintén nem érinti a behívás, és törlik őket a katonai nyilvántartásból a járási (városi) hadkiegészítő parancsnokságokon, az Ukrán Biztonsági Szolgálat hadköteleseit pedig az SZBU központi főosztályán vagy regionális szerveinél. Ezenkívül a katonai nyilvántartásból törlendők Ukrajna azon polgárai, akik (Ukrajna 1992. 03. 25-én kelt № 2232-ХІІ (módosításokkal) törvénye A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról 37. cikkelye):

– a katonai egészségügyi bizottságok által katonai szolgálatra alkalmatlannak minősíttettek a katonai nyilvántartásból való törléssel;

– megszüntették ukrán állampolgárságukat;

– korábban súlyos vagy különösen súlyos bűncselekmény elkövetéséért szabadságvesztésre lettek ítélve;

– büntetésük letöltésére büntetés-végrehajtási intézménybe lettek irányítva, vagy akikkel szemben egészségügyi természetű kényszerintézkedéseket foganatosítottak;

– 40 éves korukig nem részesültek katonailag nyilvántartott vagy azzal azonos megítélésű képesítésben.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1992. 03. 25-én kelt № 2232-ХІІ (módosításokkal) törvénye A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról.

28. cikkely. A tartalék kategóriái és a hadkötelesek katonai tartalékban való tartózkodásának felső korhatára.

1. A hadkötelesek tartaléka két kategóriára oszlik, melyeket a hadkötelesek életkorától függően állapítanak meg.

2. A tartalékos és közlegényi, tiszti, illetve altiszti katonai rendfokozattal rendelkező hadkötelesek életkoruk alapján a következő kategóriákra oszlanak:

(…)

2) második kategória – 60 éves korig.

3. A tiszti állományhoz tartozó személyek, akik tartalékban állnak, életkoruk alapján kategóriákra oszlanak:

(…)

2) második kategória:

vezénylő tiszti és törzstiszti állomány – 60 éves korig;

főtiszti állomány – 65 éves korig;

4. A második kategóriájú tartalékosság felső korhatára a katonai tartalékban való nyilvántartás és szolgálatteljesítés végső korhatárát is jelenti.

5. A hadköteles nőket rendfokozatuktól függetlenül a tartalék második kategóriájába sorolják. A tartalékosság felső korhatára esetükben 50 év.

Ugyanezen törvény 26. cikkelyének megfelelően:
A speciális időszakra felmentik a katonai szolgálat alól a katonákat:

1) a mozgósítás meghirdetésének pillanatától az ezen rész 2. vagy 3. pontja által meghatározott időpontig (a 2014. 07. 04-én módosított № 1589-VII (1589-18) Törvény 26. cikkely 8. része 1. pontjának első bekezdése):

a) azokat a nőket, akik 16 évesnél fiatalabb gyereket (gyerekeket) tartanak el, amennyiben nem nyilatkoznak arról, hogy folytatni szeretnék a katonai szolgálatot;

б) egészségi állapotuk miatt a katonai egészségügyi bizottság megállapítása (határozata) alapján békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlanokat, hadiállapot idején korlátozottan alkalmasokat, amennyiben nem nyilatkoznak arról, hogy folytatni szeretnék a katonai szolgálatot;

в) akiket katonai rendfokozatuktól fegyelmi eljárás keretében fosztottak meg;

г) akiket a bíróság jogerős ítéletével szabadságvesztéssel, szabadságkorlátozással vagy a katonai rendfokozattól való megfosztással sújtottak;

ґ) az alábbi családi körülmények vagy méltánylandó okok miatt:

- ha a katona anya (apa) házasságon kívül gyermeket vagy gyermekeket nevel, akik vele egy háztartásban apa (anya) nélkül élnek;
- ha a katona anya (apa) házasságon kívül 23 év alatti felnőtt korú I. vagy II. rokkantsági kategóriájú gyermeket tart el;
- ha szükséges a beteg feleség (férj), gyermek állandó gondozása, amit 18 évesnél idősebb személy esetében az orvosi szociális szakértői bizottság, 18 éves kor alatti személyeknél pedig az orvosi konzultációs bizottság megfelelő orvosi szakvéleménye is alátámaszt;
- ha a katonának három vagy több gyermeke van;
д) szervezési intézkedések végrehajtása esetén az Ukrajna fegyveres Erőinek Vezérkara által megállapított rend szerint, azzal a feltétellel, hogy befejeződött a megállapított feladatok teljesítése;
e) akik közlegényként, tisztesként és altisztként (a zászlósok, törzszászlósok és tengerészhadapródok kivételével) nem felelnek meg a szolgálati követelményeknek szolgálati kötelezettségeik teljesítésének elmulasztása miatt.
A katonák ugyancsak felmenthetők a katonai szolgálat alól e cikkely 6. részének в, г, е, є, и, valamint a 7. rész в, г, е, є pontjaiban rögzített okok miatt.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mikor, miként ér véget a katonai szolgálat?

Miután a katonai egységeket a hadiállapot idejére megállapított szervezeti felépítésre és létszámra állították át, a behívott hadkötelesek számára megkezdődik a katonai szolgálat mozgósítás idején történt behívás alapján, a speciális időszakra.

A mozgósítás idején, speciális időszakban katonai szolgálatra behívott katonák felmentésére (demobilizáció) azzal a feltétellel kerülhet sor, hogy stabilizálódik Ukrajna katonai-politikai helyzete, miután kihirdetik Ukrajna Elnökének döntését a leszereléséről, melynek időpontját és rendjét az államfőnek az erre vonatkozó rendelete határozza meg. A demobilizációt szakaszosan, egy bizonyos idő alatt hajtják végre.

Tájékoztatásul: Ukrajna 1992. 03. 25-én kelt № 2232-ХІІ (módosításokkal) törvénye A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról.

2. cikkely. A katonai szolgálat és a hadkötelezettség teljesítése tartalékban.

4. bekezdés. A katonai szolgálat típusai:

– katonai szolgálat behívás alapján mozgósítás idején, a speciális időszakra;

26. cikkely. Felmentés a katonai szolgálatból.

2. Felmentik a katonai szolgálat alól:

a) azon sorkatonai szolgálatukat töltő katonákat, akik letöltötték a megállapított szolgálati időt – Ukrajna Elnökének rendelete alapján;

g) azokat a katonákat, akiket a speciális időszakban hívtak be katonai szolgálatra – a demobilizáció meghirdetése esetén, az Ukrajna Elnöke által megállapított határidőre.

4. Szükség esetén a sorkatonai szolgálatukat teljesítő katonákat, akik letöltötték a megállapított szolgálati időt, Ukrajna Elnökének döntése alapján legfeljebb hat hónapra továbbra is szolgálatban tarthatják.

8. Speciális időszak bekövetkezte esetén felmentik a katonai szolgálat alól azokat a katonanőket, akiknek 16. életévüket be nem töltött gyermekeik vannak, hacsak ki nem nyilvánítják, hogy folytatni kívánják a szolgálatot, valamint azokat a katonákat, akiket egészségi állapotuk miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítenek a katonai nyilvántartásból való kizárással.

Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 21. cikkelyének hatodik bekezdése:

Demobilizáció – intézkedések összessége, melyek foganatosításának rendjéről és idejéről Ukrajna Elnöke határoz, melyek a nemzetgazdaságnak, államhatalmi szerveknek, más állami intézményeknek, az önkormányzati szerveknek, vállalatoknak, intézményeknek és szervezeteknek a békeidőben való tevékenységre és működésre, Ukrajna Fegyveres Erőinek, más fegyveres alakulatoknak, a Polgári Védelem Operatív Mentőszolgálatának pedig a békeidőben hatályos szervezeti felépítésre és létszámra való tervszerű átállítását célozzák.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Melyek a mozgósítás által érintett polgárok kötelességei?

Ukrajna 1992. 03. 25-én kelt № 2232-ХІІ (módosításokkal) törvénye A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról 1. cikkelye 10. részének megfelelően Ukrajna állampolgárai, akik sorozási körzetekhez lettek rendelve, vagy Ukrajna Fegyveres Erőinek tartalékosai, esetleg a katonai tartalékban teljesítenek szolgálatot, kötelesek:

– jelentkezni a járási (városi) hadkiegészítő parancsnokságok felszólítására a katonai nyilvántartási iratok kiállítása, nyilvántartásba vétel, orvosi vizsgálat, felkészítésre vezénylés a katonai képesítés megszerzésére vagy továbbképzésre, besorozás vagy katonakötelesek kiképző táboroztatása céljából;

– részt venni orvosi vizsgálaton és az egészségügyi intézményekben való gyógykezelésen a járási (városi) hadkiegészítő parancsnokság nyilvántartási, sorozási vagy katonaorvosi bizottságai határozatának megfelelően;

– részt venni a tényleges sorkatonai szolgálatra való felkészítésben, letölteni a tényleges sorkatonai szolgálatot és eleget tenni a hadkötelezettségnek tartalékosként;

– betartani a katonai nyilvántartás törvény által megállapított szabályait.

A tartalékosok kötelesek megjelenni annál az alakulatnál, amelynél tartalékos szolgálatukat teljesítik, ezen alakulat parancsnokának felszólítására.

Azok az állampolgárok, akik tartalékosként nem lettek katonai szolgálatra besorozva, vagy nem teljesítenek mozgósítási feladatokat beosztásuknál fogva mozgósítás esetén, a törvénynek megfelelően bevonhatók védelmi jellegű munkálatok végzésébe (Ukrajna 1993. 10. 21-én kelt № 3543-ХІІ (módosításokkal) törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról 22. cikkelyének 5. része).

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Melyek a mozgósítás által érintett polgárok jogai?

A mozgósítás során behívott állampolgárok jogosultak:

– teljes pénzügyi juttatásra valamennyi pótlék és prémium figyelembevételével a szerződéses szolgálatot teljesítők szintjén (a beosztásnak és katonai rangnak megfelelően), nem pedig a sorkatonai szolgálatot teljesítők szintjén, mint korábban.

Tájékoztatásul: Ukrajna Miniszteri Kabinetjének 2014. 04. 09-én kelt 111. számú, A mozgósítás idején, a speciális időszakra behívott, szolgálatot teljesítő katonák pénzbeli ellátásának kérdése című határozata értelmében a katonák jelzett kategóriájának illetménye a szerződéses katonákként szolgálatot teljesítők számára meghatározott rendben és méretekben fizetendő.

 

– Élni a szociális és jogi védelem valamennyi garanciájával, amelyek a hatályos törvények alapján a katonai szolgálatot teljesítőkre vonatkoznak.

Tájékoztatásul: A hadkötelesek, akiket a mozgósítás során, a speciális időszakban katonai szolgálatra hívnak be, új jogi státuszt – katona – nyernek, minek következtében kiterjednek rájuk az Ukrajna törvényei A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, A fegyveres erők tagjai és családtagjaik szociális és jogi helyzetéről, a Munkatörvénykönyv és más normatív-jogi dokumentumok által megállapított kedvezmények.

A katonai szolgálati idő beleszámít a polgárok társadalombiztosítási idejébe, munkahelyi és szakmai szolgálati idejébe, valamint az állami szolgálatban töltött időbe.

Az állam szavatolja a katonai szolgálatot teljesítők számára az elégséges anyagi (élelmiszerrel és használati tárgyakkal), pénzbeli (a lakásbérlet kompenzálásával) ellátást, az egészségvédelmet és az ingyenes gyógykezelést.

Az állam biztosítja a katonai szolgálatból leszerelők számára a szociális és szakmai adaptációt.

 

– Valamennyi, a mozgósítás során katonai szolgálatra behívott állampolgár garantáltan megőrzi a munkahelyét (maximum egy év időtartamra), beosztását, átlagbérét (ennek kifizetése az állami költségvetésből történik) vállalatánál, intézményénél, szervezeténél, függetlenül azok alárendeltségétől és tulajdonformájától.

Egyidejűleg katonákként pénzbeli javadalmazásban részesülnek.

Tájékoztatásul: Ukrajna Munkatörvénykönyve, 119. cikkely:

A mozgósítás során katonai szolgálatra behívott dolgozók számára a különleges időszakra, de legfeljebb egy évre, garantált a munkahely, a beosztás és az átlagbér megőrzése.

 

– Egyszeri pénzbeli segély felszámolására, amelyet a demobilizáció napján folyósítanak.

Tájékoztatásul: Ukrajna törvénye A fegyveres erők tagjai és családtagjaik szociális és jogi védelméről 15. cikkelyének 2. bekezdése:

A mozgósítás során katonai szolgálatra behívott katonáknak, akiket e pont alapján egyszeri pénzbeli segély illet meg, azt a szolgálatteljesítés végeztével számolják fel, azon katonai szolgálati idő figyelembevétele nélkül, amelyet békeidőben teljesítettek. Kivételt képeznek ez alól azok a személyek, akik békeidőben történt katonai szolgálatuk során nem szereztek jogosultságot ilyen segélyre. A szóban forgó segély a demobilizáció napján fizetendő ki. A segély kifizetésének feltételeit és rendjét Ukrajna Miniszteri Kabinetje határozza meg.

 

– Katonai szolgálatra való behívás esetén a mozgósítás ideje alatt a magánvállalkozók megőrzik a vállalkozási tevékenységre való jogosultságot. Ezen idő alatt a fizikai személyek vállalkozói tevékenységének állami nyilvántartása nem szűnik meg;

Tájékoztatásul: Ukrajna Munkatörvénykönyve, 49-2. cikkely:

Az e cikkely 1–3. részében foglaltak nem alkalmazandók azon dolgozókra, akik a termelés és a munka mozgósításból eredő szervezési változásaival összefüggésben válnak szabaddá a speciális időszakban.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mit ír a szolgálatot teljesítőkről Ukrajna Adótörvénykönyve?

Ukrajna Adótörvénykönyve, XX. fejezet, 10. alfejezet, 25. pont:

„25. Az önálló vállalkozók ( a magánvállalkozó fizikai személyek, a független szakmai tevékenységet folytatók), akár alkalmaztak munkavállalókat, akár nem, mozgósításkor, vagy amennyiben be lettek vonva a tisztségük szerinti, a mozgósítással összefüggő, a hadiállapot létszámai által megállapított kötelezettségek ellátásába az Ukrajna Törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról által meghatározott speciális időszakban, egész katonai szolgálatuk idejére mentesülnek az ezen Törvénykönyv IV. része által előírt, a fizikai személyek jövedelme után fizetendő adó felszámításától, megfizetésétől és az erre vonatkozó adóbevallás benyújtásától; mentesülnek továbbá az egységes adó felszámításának, megfizetésének és az erre vonatkozó adóbevallás benyújtásának kötelezettségétől ezen Törvénykönyv IV. része 1. fejezetének megfelelően.

E mentesség alapját az önálló vállalkozó kérvénye és katonakönyve, vagy egyéb, a megfelelő állami szerv által kiállított, s az adott személynek a mozgósítás idején a speciális időszakban katonai szolgálatra való behívását igazoló dokumentum másolata képezi, melyeket az önálló vállalkozónak az adóhatóság nyilvántartása szerint illetékes hivatalához kell benyújtania a demobilizációját követő 10 napon belül. Amennyiben a demobilizált személy gyógykezelésen (rehabilitáción) esik át a speciális időszakban végrehajtott mozgósítással kapcsolatos kötelezettségei miatt, a kérvényt és a katonakönyv vagy az egyéb, a megfelelő állami szerv által kiállított dokumentum másolatát a gyógykezelés (rehabilitáció) befejését követő tíz napon belül kell benyújtani.

Amennyiben az önálló vállalkozó, a speciális időszakban a mozgósítás során katonai szolgálatra behívott személy munkavállalókat foglalkoztat, és katonai szolgálata idejére egy másik személyt bíz meg a munkavállalók bérének és/vagy egyéb juttatásainak a kifizetésével, az ilyen kifizetések utáni személyi jövedelemadó kiszámításáért és levonásáért a felelősség a megbízott személyt terheli.

Az Ukrajna törvénye A mozgósítási felkészülésről és mozgósításról által meghatározott speciális időszakban az Ukrajna törvénye Az általánosan kötelező állami társadalombiztosítás egységes illetékének beszedéséről és nyilvántartásáról 4. cikkelye által megállapított illetékfizetők köre, akiket mozgósításkor katonai szolgálatra hívnak be, vagy bevonnak a hadiállapot idejére vonatkozó létszámok alapján tisztségeikből fakadó kötelezettségek ellátásába, katonai szolgálatuk teljes idejére mentesülnek az Ukrajna törvénye Az általánosan kötelező állami társadalombiztosítás egységes illetékének beszedéséről és nyilvántartásáról 6. cikkelyének 2. pontja által megállapított kötelezettségeik alól, amennyiben nem minősülnek munkaadónak.

E mentesség alapját a fizikai személy – vállalkozó kérvénye és a katonakönyve vagy egyéb, a megfelelő állami szerv által kiállított s az adott személynek a mozgósítás idején a speciális időszakban katonai szolgálatra való behívását igazoló dokumentum másolata képezi, melyeket a fizikai személynek – vállalkozónak az adóhatóság nyilvántartása szerint illetékes hivatalához kell benyújtania a demobilizációját követő 10 napon belül. Amennyiben a demobilizált személy gyógykezelésen (rehabilitáción) tartózkodik a speciális időszakban végrehajtott mozgósítással kapcsolatos kötelezettségei miatt, a kérvényt és a katonakönyv vagy egyéb, a megfelelő állami szerv által kiadott dokumentum másolatát a gyógykezelés (rehabilitáció) befejését követő tíz napon belül kell benyújtani.

Amennyiben az egységes illetéket fizető, a speciális időszakban a mozgósítás során katonai szolgálatra behívott személy munkavállalókat foglalkoztat, és szolgálata idejére egy más személyt bíz meg a munkavállalók bérének és/vagy egyéb juttatásainak a kifizetésével, az ezen Törvény 6. cikkelye második részének 1. (az egységes illeték megfizetésének kivételével), 2., 3., 4., 5., 6., 10., 12. alpontjai által meghatározott kötelezettségeit a megbízott személy teljesíti.”

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mi a helyzet a nyugdíjellátásban részesülőkkel?

– Nem szünetel a nyugdíj folyósítása szolgálatuk időtartamára azon nyugdíjasok esetében, akiket katonai szolgálatra hívtak be a mozgósítás során, a speciális időszakra.

– Nem csökkenhet a mozgósítás során behívott tartalékállományú hivatásos katonatisztek nyugdíja. Demobilizációkor ezen katonatisztek nyugdíját növelni fogják az új beosztások, rangok és a pótlólagos szolgálati idő függvényében. Amennyiben az újonnan megállapítandó nyugdíj alacsonyabbnak bizonyulna annál, amire békeidőben voltak jogosultak, nyugdíjukat a korábban megállapított összegben folyósítják.

Tájékoztatásul: Ukrajna törvénye A katonai szolgálatból leszerelt és néhány más személy nyugdíjellátásáról, 2. cikkely:

A katonákként és az e Törvény alapján nyugdíjban részesülő más személyeknél a mozgósítás során Ukrajna Fegyveres Erőihez, más, Ukrajna törvényeivel összhangban létrehozott katonai alakulathoz és az Állami Különleges Szállítási Szolgálathoz, a belügyi szervekhez, az Ukrán Állami Különleges Hírközlési és Adatvédelmi Szolgálathoz, a polgári védelem, az adórendőrség, az állami bűnügyi-végrehajtási szolgálat szerveihez és egységeihez történő behívás esetén a különleges időszakban nyugdíjuk kifizetése az ilyen szolgálat idejére nem szüneteltethető. A szolgálatból való felmentést követően e személyek nyugdíjának folyósítása a demobilizációjuk napjáig szerzett pótlólagos szolgálati idő figyelembe vételével történik. Amennyiben az újonnan megállapított nyugdíj mértéke alatta maradna a behívás előttinek, nyugdíjukat a behívás napjára érvényes összegben folyósítják.

A mozgósítás lebonyolításának rendjét mindenekelőtt Ukrajna törvényei A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról, A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint Ukrajna más normatív-jogi dokumentumai szabályozzák.

 

Mit tehet, aki úgy érzi, hogy esetében nem érvényesültek a jogszabályok révén őt megillető kedvezmények?

A honvédelemmel, a mozgósítással összefüggő, valamint a mozgósítás során behívott állampolgárok jogait érintő törvények feltétel nélküli betartása céljából a Legfelsőbb Tanács 2014. 05. 06-án kelt 1238-VII. számú, Az állam védelmi képességének és biztonságának erősítését célzó pótlólagos intézkedésekről című rendelete megbízza Ukrajna Legfőbb Ügyészét, hogy ellenőrizze a mozgósítás kapcsán katonai szolgálatra behívott polgároknak munkahelyükről történt elbocsátásával, bérük kifizetésének megtagadásával kapcsolatos tényeket. Amennyiben vállalatvezetők fentebb jelzett cselekményeket követnek el, a katonaköteleseknek a területileg illetékes ügyészségekhez kell fordulniuk.

 

(Készült az Ukrajna Honvédelmi Minisztériumának hivatalos honlapján (mil.gov.ua) megjelent tájékoztató és a hatályos jogszabályok felhasználásával.)