Maláj utasszállító: egy döbbenetes tragédia krónikája

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

Múlt csütörtökön újabb, semmivel meg nem magyarázható és nem indokolható tragédiával mélyült tovább az amúgy is rettenetes kelet-ukrajnai válság: lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Donyeck megyének a szakadárok által ellenőrzött részén.

Az utasszállító – a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe – Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méteres magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Mint rövidesen kiderült, a gép Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le. Az utasszállító fedélzetén 298 ember tartózkodott, közöttük 192 holland állampolgár, akik közül senki nem élhette túl a katasztrófát.

Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a repülőgép lezuhanásának helyszínéről. A maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

Ukrán részről mindjárt jelezték, hogy a gépet „terroristák”, azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magasságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.

Jurij Butuszov, a cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il–76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságának” sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu–25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a „Donyecki Népköztársaság” területére zuhant. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le.

Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An–26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye múlt csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.

Valamivel később az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai gépet. Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést hozott nyilvánosságra, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.

Oroszország kezdettől tagadta, hogy köze lett volna a tragédiához. Az állítólag rendelkezésükre álló adatokra hivatkozva Moszkvában jelezték, hogy a tragédia idején a térségben aktív volt az ukrán légvédelem.

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből az utasszállító repülőgépet. „A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakétát rosszul kiképzett emberek indították” – mondta a hírszerzés egyik illetékese, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz gyártmányú Buk légvédelmi ütegek kezelése kellő tudást és gyakorlatot igényel.

Az amerikai hírszerzés elismerte, nem tudja, hogy a rakétát kilövő szakadárok Oroszországban kaptak-e kiképzést vagy orosz szakértők segédkeztek-e a rakétaindításban, és a légvédelmi üteget kezelők neve sem ismert számukra. A washingtoni tájékoztatón ugyanakkor azzal vádolták Oroszországot, hogy folytatja a szakadárok felfegyverzését, légvédelmi fegyvereket és harckocsikat szállít nekik.

Röviddel az amerikai hírszerzés washingtoni tájékoztatója előtt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amely a rakéta röppályáját ábrázolja. A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

Nagy-Britannia kezdeményezésére összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) New Yorkban, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a Kelet-Ukrajnában lezuhant utasszállítóval történtek nyomán kialakult helyzetet. A BT a történtek teljes körű és alapos nemzetközi kivizsgálását szorgalmazta.

A vizsgálat azonban kezdetben nehézségekbe ütközött, miután a szakadárok nem voltak hajlandóak szüneteltetni a harcokat a térségben, s a nemzetközi megfigyelőket és szakértőket is csak vonakodva, hosszas huzavona után engedték a tragédia helyszínére. Közben a sajtójelentések arról számoltak be, hogy a szakadárok és a lakosság átkutatják a roncsokat, bizonyítékokat semmisítenek meg, a lezuhant repülő fekete dobozait pedig, melyek a repülési adatokat tartalmazzák, Oroszország kezére játszották át.

Végül az ukrán kormánynak és a szakadároknak sikerült megállapodniuk, s a nemzetközi szakértők az ukrán illetékesekkel együtt összegyűjtötték a holttesteket, és speciális hűtővagonokban egy Harkiv melletti csarnokba szállították, ahol elvégzik a vizsgálatukat. Ezzel szinte egy időben a szakadárok átadták Malajzia képviselőinek a szerencsétlenül járt gép fekete dobozait. Az előzetes aggodalmakkal ellentétben az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a dobozok sértetlenek, azaz senki nem próbálta meg felnyitni a készülékeket, esetleg meghamisítani az azokban rögzített adatokat.

Ukrajna jelezte, hogy a katasztrófa ügyében folytatandó vizsgálatok koordinálását Hollandiának engedi át. Ezután a malájok is Hollandiának adták tovább a megkerült fekete dobozokat.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök még múlt pénteken kijelentette, hogy a malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött nemzetközi bíróságnak kell ítélkeznie. A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: „Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért Hágában bíróság előtt kell felelniük”.

(MTI/hirado.hu/unian.ua/hk)