Eddig 775 menekült érkezett Kárpátaljára

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

A kelet-ukrajnai háborús övezetből és a Krím félszigetről eddig 775 menekült érkezett Kárpátaljára, a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal sajtóközpontja szerint, de számuk folyamatosan nő. 554-en Donyeck és Luhanszk megyéből, 221-en pedig a Krími Autonóm Köztársaságból érkeztek vidékünkre. A menekültekkel foglalkozó regionális stábhoz fordulók mindegyike számára ideiglenes lakhelyet biztosítottak. A keleti régióból érkezett 554 menekült közül 98 férfi, 182 nő 202 gyerek, 72-en mozgássérültek és idős korúak.

A mukachevo.net internetes hírportál beszámolt arról, hogy két menekült krími tatár családot már Beregszászban is elszállásoltak. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét, aki elmondta: „Ezek a családok olyan beregszászi családokhoz érkeztek, akik saját maguk ajánlották fel a segítségüket. A krímiek elmondták, mivel ők az ukrán irányvonalhoz jobban vonzódtak, ezért az ismert változások miatt el kellett hagyniuk a Krími Autonóm Köztársaság területét. Visszautazni oda nem akarnak, ottani ingatlanjaikat el szeretnék adni, és abból a forrásból szeretnének majd ingatlant vásárolni Kárpátalján. Ők nem hivatalos úton érkeztek a városba, mint már mondtam, beregszászi családok karolták fel őket, eddig náluk laktak. Az említett menekültek jogi státuszának tisztázása céljából fordultak hozzám a befogadó családok és a beregszászi „Majdan”-aktivisták. Ilyen feladatok megoldására a Beregszászi Városi Tanácsnak nagyon kevés lehetősége van, de volt a Damjanich utcában egy olyan, a beregszászi katonai alakulathoz tartozó tiszti szállás, amelyben a lakhatási feltételek jelenleg nem biztosítottak. Bemutattuk az áttelepülteknek, akik a hiányosságok ellenére is elfogadták ezeket a körülményeket azzal a feltétellel, hogy amikor lesz lehetőségünk, és ahogy tudunk, segítünk a felújításban. Elmondták, hogy számítanak a beregszászi új barátaik segítségére is, és létre fogják ott hozni a számukra elfogadható lakhatási feltételeket, de egyelőre az őket befogadók lakásaiban laknak.

Ugyanakkor a megye kormányzója figyelmeztetett minket, hogy jöhet egy menekülthullám. A miniszteri kabinet által kiadott rendelet alapján Kárpátaljára körülbelül hatezer menekült érkezhet, olyanok, akiknek a lakhatási problémái nem oldhatók meg keleten. Ennek a kapcsán kaptunk egy olyan felkérést, hogy a konfliktuszónákból áttelepült családtagok számára próbáljunk meg Beregszász és a Beregszászi járás területén 250 olyan helyet találni, ahol ők ideiglenesen meg tudnak szállni, és a higiéniai, étkezési szükségleteiket ki tudják elégíteni. Kommunális tulajdonban lévő ingatlanunk hiányában más lehetőségünk nincs, a beregszászi bentlakásos iskolában tudjuk őket elhelyezni, de csak szeptember elsejéig. A városi önkormányzat nagyon rossz anyagi helyzete miatt a legjobb szándékunk mellett sem tudunk lakhatási lehetőséget kialakítani máshol, emiatt levélben kértük a megyei stábot, hogy a helyzetünket vegye figyelembe. Hangsúlyoznám, egyelőre hivatalos úton, az ezzel foglalkozó stábok által ideirányított menekült nálunk, július 23-án délig még nem jelentkezett.”

Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője megerősítette a Kátrpátaljának, hogy a Beregszászi járásba mostanáig nem érkezett menekült.

A mukachevo.net internetes hírportálnak nyilatkozó egyik krími család felnőtt tagjai, Irina és Lomán elmondták, hogy Beregszászban számukra az a legnagyobb probléma, hogy nincs a városban mecset, muzulmánként nem tudják vallásukat úgy gyakorolni, ahogyan szeretnék. A másik problémájuk a pénz, szeretnének Beregszászban egy vállalkozást beindítani, amihez a helyi hatalomtól várnak segítséget.

Információink szerint Vaszil Vovkunovics, a szélsőjobboldali Szvoboda Párt beregszászi szervezetének elnöke hívta és fogadta be a két tatár családot, a párthoz köthető aktivistákkal együtt. Ők azok, akik eddig mindenben segítettek nekik.

Közben sajtóhírek szerint az Állami Földhivatal Kárpátalja megyei igazgatóságának és helyi kirendeltségeinek szakemberei 25, összesen 308,06 hektár alapterületű földrészleget jelöltek ki a „terroristaellenes műveletekben” részt vevő katonák számára. A harcokban részt vevők háztáji gazdaság létrehozása, építkezés és kertészkedés céljából kapnának földterületeket – nyilatkozta Volodimir Tokar, a megyei földhivatal vezetőjének első helyettese.

A köztulajdonban lévő földterületek közül harmincegyet jelöltek ki a szakemberek lakóházépítés céljából. Ezek a telkek a hatályos törvények értelmében térítésmentesen adhatók át a Krími Autonóm Köztársaság területéről, illetve Szevasztopolból áttelepültek számára. Az érintett földterületek a Nagybereznai, Nagyszőlősi és Munkácsi járásokban találhatók.

dózsa