Az UDAR és a Szvoboda kilépnek a parlamenti koalícióból

2014. július 24., 15:53

A két párt elhatározását ma jelentették be a Legfelsőbb Tanácsban. A Batykivscsina támogatja az előrehozott parlamenti választásokat – közölte az UNIAN hírügynökség.

Pártjának a koalícióból való kilépését bejelentve Vitalij Kovalycsuk, az UDAR frakcióvezetője rámutatott: ezzel lehetővé teszik Ukrajna elnöke számára, hogy feloszlassa a jelenlegi törvényhozást és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki.

Oleh Tyahnibok, a Szvoboda frakcióvezetője szintén azt hangsúlyozta, azért lépnek ki a koalícióból, hogy az elnöknek módja legyen feloszlatni a törvényhozást. Indoklása szerint ugyanis „a jelenlegi helyzetben egy olyan parlamentnek, amely állami bűnözőket, moszkvai ügynököket fedez, egy parlamentnek, amely nem menti fel a képviselői mentelmi jog alól mindazokat az embereket, akik a Kremlre dolgoznak, nem szabad léteznie”.

A Batykivscsina frakció részéről közölték, hogy támogatják az idő előtti parlamenti választásokat. Szerhij Szobolev frakcióvezető-helyettes azt mondta, pártja szerint a jelenlegi helyzetben a választások lebonyolításának egyedüli módja az arányos, nyílt listás választási rendszer bevezetésére vonatkozó törvény elfogadása.

A zn.ua emlékeztet, a koalíció felbomlása akkor ad lehetőséget az elnöknek a parlament feloszlatására, ha az elkövetkező 30 napon belül nem alakul új többség a törvényhozásban.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)