Indul a részleges mozgósítás következő szakasza

2014. július 22., 17:29

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa jóváhagyta kedden Petro Porosenko elnöknek a részleges mozgósításra vonatkozó, előző nap beterjesztett rendeletét – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség tájékoztatása szerint az ülésteremben jelenlévő 318 képviselőből 232 szavazott igennel a határozatra. Tartózkodott a szavazástól a teljes kommunista frakció, valamint A békéért és a stabilitásért képviselői csoport, s a Régiók Pártja frakciójából is mindössze ketten szavaztak igennel a dokumentumra.

Az elnöki rendelethez fűzött kísérőszöveg szerint „a részleges mozgósításra vonatkozó döntést indokolja a terrorizmus megnyilvánulásainak elterjedése Ukrajna területén, ami halálesetekhez vezet a civil lakosság, a fegyveres erők, valamint a fegyveres testületek és az ukrán rendvédelmi szervek tagjainak körében az ország keleti régióiban”. Emellett további indokként említik „a jelentős támadó potenciállal bíró katonai egységek (erők) összpontosulását” az Orosz Föderáció területén Ukrajna államhatárának közelében, s hogy fennáll a támadás veszélye, „az Ukrajna állami függetlenségét fenyegető veszély”. Az elnöki rendelet a parlament általi jóváhagyásával életbe lépett, a mozgósítást az ettől számított 45 napon belül hajtják végre.

A részleges mozgósítással kapcsolatban az lb.ua mindenekelőtt azt emeli ki, hogy elsősorban a speciális ismeretekkel és a katonai szolgálat terén tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívják majd be. A 18 éveseket, illetve azokat, akik még nem szolgáltak a seregben, az utolsók között mozgósítják majd.

A portál emlékeztet, hogy azoknak, akik behívót kaptak a hadkiegészítő parancsnokságoktól, az abban feltüntetett időpontban jelentkezniük kell a megjelölt gyülekezőhelyen. A behívottak a katonai szolgálat idejére megőrzik munkahelyüket, beosztásukat és átlagbérüket az őket alkalmazó vállalatnál vagy szervezetnél annak tulajdonformájától függetlenül.

A katonai nyilvántartásban állóknak a mozgósítás meghirdetésének pillanatától tilos lakóhelyet változtatniuk az illetékesek engedélye nélkül. Ukrajna Adminisztratív Szabálysértési Törvénykönyvének 210-1. paragrafusa értelmében a honvédelemmel, mozgósítási felkészüléssel és mozgósítással kapcsolatos jogszabályok megsértéséért (például ha valaki nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon, esetleg ki akar bújni a katonai szolgálat alól) adminisztratív felelősségre vonásra számíthat, pénzbírsággal sújtható, melynek összege az állampolgárok nem adózott minimális jövedelmének 10–30-szorosa, azaz 170–510 hrivnya lehet. Amennyiben ugyanezen szabálysértést a személy egy éven belül ismételten elköveti, 510–1700 hrivnyára bírságolható meg. Fontos tudni, hogy a bírság kifizetése nem mentesít a kötelezettség teljesítése alól.

A katonaköteleseket kizárólag a behívó átnyújtásával, azaz írásban, hivatalos dokumentummal értesíthetik a mozgósításról, amit a címzett csak saját kezűleg vehet át.

A Korreszpondent internetes változata azt írja, az elnöki rendelet értelmében a mozgósítás 45 napra szólhat, bár a jelenlegi viszonyok között nem állítható biztosan, hogy a behívottak valóban ennyit is fognak szolgálni. Valószínűbb, írja a portál, hogy a szolgálat a leszerelés kihirdetéséig, vagy a részleges mozgósítás következő szakaszáig tart majd.

Ami a mozgósítandók számát illeti, az a kiadvány információi szerint 30 és 50 ezer fő között mozoghat. Mint írják, éppen ennyi emberre van szükség ma a rotáció végrehajtásához az alakulatoknál, valamint a szükséges szintű katonai jelenlét fenntartásához, a korábban elfoglalt pozíciók megtartásához.

A helyi önkormányzatoknál és állami hivataloknál máris megkezdték a felkészülést a részleges mozgósításból fakadó feladatok végrehajtására. Beregszászban Seder Ilonának, a Beregszászi Járási Tanács elnökének és Petruska Istvánnak, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetőjének elnökletével még hétfőn tanácskozást tartottak e tárgyban önkormányzati és közigazgatási vezetőknek, a szakszolgálatok és a rendvédelmi szervek irányítóinak stb. a részvételével.

A Beregszászi Járási Tanács épületének nagytermében megtartott tanácskozásról beszámoló Beregszász News azt írja, a megjelenteket Oleh Parada, az egyesített városi hadkiegészítő parancsnokság hadbiztosa tájékoztatta a mozgósítással kapcsolatos teendőkről Beregszászban és a Beregszászi járásban. A hadbiztos elmondta egyebek között, hogy a kárpátaljai megyei területvédelmi zászlóaljban, mely jelenleg a rahoncai (Orihovica) gyakorlótéren folytatja a felkészülést, 36 önkéntes teljesít szolgálatot Beregszászból és a Beregszászi járásból.

(unian.ua/korrespondent.net/ukr.lb.ua/beregszasz.com.ua/zzz)