A főkonzul hivatalos látogatása a Beregszászi Járási Tanács új elnökénél

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Seder Ilona, a Beregszászi Járási Tanács új elnöke június 6-án hivatalában fogadta Tóth Istvánt, Magyarország beregszászi főkonzulját.

A főkonzul bevezetőjében gratulált az elnöknek megválasztásához. Hangsúlyozta, hogy a beregszászi magyar konzulátus számára kiemelten fontos a kapcsolattartás és az együttműködés a helyi közigazgatással. Tóth István reményét fejezte ki, hogy a térségben konszolidálódik a helyzet és a Magyarország számára az itt élő tömbmagyarság miatt különleges súlyú Beregszászi járás fejlődésnek indulhat. A diplomata ezzel kapcsolatban két területet emelt ki: a falusi turizmus fejlesztését, illetve a környezetvédelmi kérdések kezelését.

Seder Ilona megköszönve a jókívánságokat elmondta, hogy a jelen forráshiányos és nehéz. Háborús helyzetben a fő cél a konszolidáció, a nyugalom fenntartása, aminek reményei szerint lökést adhat Petro Porosenko elnök beiktatása. A Beregszászi Járási Tanács elnöke szerint e tekintetben jó jel, hogy a járási önkormányzat négy frakciója között – UMDSZ, JEC, a volt Régiók Pártja („Képviselőcsoport Beregvidék Fejlődéséért”), KMKSZ – sikerült összefogást létrehozni, amelynek eredményeképpen őt a legkisebb frakció, a KMKSZ jelöltjeként választották meg a testület élére. További kedvező változásként említette a tisztviselő, hogy kitűnő együttműködést tudott kialakítani a járási közigazgatási hivatal új vezetésével.

A térség fő kitörési pontjaként a járási tanács elnöke a falusi turizmus fejlesztését jelölte meg, amely elmondása szerint a régió mezőgazdaságának a feldolgozóipar hiánya miatt tapasztalható értékesítési nehézségeinek az orvoslásához is hozzájárulhatna. A nagyobb ívű és komolyabb forrásokat igénylő terv első, kisebb lépése lesz az augusztusban Borzsován megrendezendő kéthetes nemzetközi művésztábor, amelynek közterületen elhelyezendő alkotásai további vonzerőt jelenthetnek a térség iránt érdeklődők számára – tájékoztatta lapunkat a találkozón elhangzottakról Tóth István főkonzul.

szcs