Őrizetbe vették Dmitro Firtast

2014. március 20., 07:26 , 688. szám

Múlt szerdán Bécsben, egyik vállalatának székhelye közelében nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Dmitro Firtast. Az ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján tartják kiadatási őrizetben.

A bécsi tartományi büntetőbíróság a pénteken elrendelt kiadatási őrizetet szökés veszélyével indokolta és 125 millió euró óvadékot állapított meg – jelentette az MTI. Az óvadék megfizetése esetén az őrizet felfüggeszthető lett volna. Ám Firtasnak esküt kellett volna tennie, hogy ebben az esetben sem hagyja el Ausztria területét. Az oligarcha végül nem fizette be az igen tekintélyes summát. Mint a Forbes írta, úgy látszik, nem minden oligarcha olyan gazdag, mint ahogy azt életmódja, befolyása és kapcsolatai mutatják – a lap Firtas vagyonát 2012-ben 673 millió dollárra becsülte, ami idén 500 millióra csökkent.

A bíróság később dönt arról, hogy kiadja-e a férfit az Egyesült Államoknak. A kiadatásról az amerikai hatóságok által rendelkezésre bocsátott adatok és a kiadatási kérelem vizsgálata alapján döntenek. Az amerikaiak vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, Ukrajna egyik legvagyonosabb emberét.

Dmitro Firtas a Group DF holding tulajdonosa, tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjának. Vagyonát a gáziparban szerezte, de birodalma kiterjedt a műtrágyáktól a bankokon át a médiáig.

A Forbes szerint a kétezres évek közepén a semmiből előtűnve lett a magyarországi székhelyű Eural TransGas vállalat tulajdonosa, amely türkmén gáz szállításával foglalkozott. További „magyar kapcsolat”, hogy az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Jobban ismert azonban az üzletember az orosz gázóriással, a Gazprommal közös cég, a RosUkrEnergo társtulajdonosaként, amely egész országok gázellátását befolyásolta, köztük Ukrajnáét és Magyarországét is. Julija Timosenko kormányának 2009 elején sikerült elérnie, hogy a RosUkrEnergót kizárják az ukrajnai gázszállításokból. Egyúttal az ukrán nemzeti energetikai vállalat, a Naftohaz 12,1 milliárd m3 földgázt foglalt le a RosUkrEnergo tárolóiból s csupán 2011-ben, bírósági döntésre szolgáltatta vissza azt – emlékeztet a kommersant.ru.

A Firtas tulajdonait összefogó DF csoporté az Ostchem, a világ egyik vezető műtrágyagyártó, -szállító és -forgalmazó vállalata, a titániumipar hat üzeme, a Gaztek gázvállalat, az Inter Media csoport részvénytöbbsége és a Nadra Bank, övé Kijev központjában a Parus Business Center és az Arena City – írta az Interfax-Ukraina.

Az amerikaiak szerint Firtas szoros kapcsolatban állt a Magyarországon is megfordult hírhedt orosz maffiavezérrel, Szemjon Mogiljeviccsel, aki egy időben az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listáján szerepelt.

Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Firtas viszont éppen hogy politikát sejt a háttérben. Kedden közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy letartóztatásának nincs alapja, és szilárd meggyőződése, hogy e mögött „tisztán politikai motívumok állnak”. Az, hogy jelentős munkaadóként nem lehet jelen Ukrajnában, véleménye szerint hozzájárul a politikai folyamat további destabilizálásához, komolyan veszélyeztet sok munkahelyet, és tönkre fogja tenni vállalkozásait – írta.

A kommersant.ru által idézett szakértő viszont rámutat, hogy Firtas számlái nem szerepeltek az oligarcháknak az EU által befagyasztott számlái között, ami azt valószínűsíti, hogy mégsem politikai okok húzódhatnak meg az őrizetbe vétel hátterében.

(MTI/korrespondent.net/napigazdasag.hu/kommersant.ru/ Kárpátalja)