Ellenmajdan-hullám Kelet-Ukrajnában

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Az elmúlt héten fordult a kocka Ukrajnában. Míg korábban az ország nyugati része és a főváros tüntetett Viktor Janukovics elnök hatalma ellen, s a délkeleti régiók viszonylag egykedvűen szemlélték az eseményeket, ma egymást érik a hatalomra került nemzeti, nyugatbarát erők ellen tiltakozók és az oroszbarát érzelmű lakosság tüntetései a délkeleti megyékben, miközben a Kijevben és nyugaton normalizálódni látszik a helyzet.

Az egyik legvéresebb összetűzés az új ukrán kormány hívei és az orosz-szimpatizánsok között múlt szombaton tört ki Harkivban. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a tüntetők megpróbálták bevenni a helyi állami adminisztrációnak az új kormány hívei által védett épületét. Az épület körül ezrek gyűltek össze, a szembenálló felek botokkal és kövekkel dobálták egymást. Szemtanúk robbanásokról és lövésekről is beszámoltak, s állításuk szerint a rendőrség nem avatkozott be az eseményekbe.

Az oroszbarát aktivisták a portál szerint végül kiszorították az új ukrán kormány híveit, akiknek egy részét mentőautók, másokat autóbuszok szállítottak el. A zavargásokban csaknem százan sérültek meg.

Donyeckben ugyancsak szombaton mintegy kétezren vonultak a megyei állami adminisztráció elé. A tüntetők letépték az épület előtti zászlórúdról az ukrán lobogót, s helyére az oroszt vonták fel. Az épületben tartózkodó hivatalnokok, rendőrök és újságírók elbarikádozták magukat. A tömeg azt skandálta: „Oroszország!”, „Bandera nem jut át”.

Délután az oroszbarát tüntetők mintegy tízezresre dagadt tömege szabad elvonulást biztosított az adminisztráció épületében tartózkodóknak. Egy eddig ismeretlen szervezet, a Donbász Népi Milíciája nevében népszavazás kiírását követelték, de nem pontosították, hogy szerintük milyen kérdésekről kellene referendumot tartani.

A tüntetők egy része átvonult a városi tanács épületéhez, s az önkormányzat összehívását kezdte követelni. A képviselők össze is gyűltek, s az egyetlen legitim hatalomnak nyilvánították magukat a városban mindaddig, „amíg tisztázódik a Legfelsőbb Tanács által elfogadott törvények legitimitása, és elismerik az új államhatalmi szerveket”. Emellett saját milícia létrehozásáról is döntöttek. A képviselők a továbbiakban úgy határoztak, hogy ezentúl az oroszt az ukránnal egyenrangú hivatalos nyelvnek tekintik, s követelték a megyei tanácstól, hogy írjon ki népszavazást a Donbász jövőjéről.

Hétfőn a megyei állami adminisztráció épületénél folytatódtak a donyecki zavargások. „Kifelé Tarutával” – skandálták a tüntetők Szerhij Taruta milliárdosra, a Donbasz Ipari Szövetség konzorcium igazgatótanácsának volt elnökére utalva, akit az új kijevi hatalom vasárnap nevezett ki megyei kormányzónak. A tüntetők „Donyec-medence – Oroszország” és „Az oroszok a barátaink” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

A Donyeck Megyei Tanács aznap új elnököt választott Andrij Sisackij személyében. Az ülés idején oroszbarát tüntetők vették körül az épületet.

A képviselőtestület elhatározta, hogy népszavazást ír ki a megye „státuszáról”. „A megyei tanács úgy határozott, hogy támogatásáról biztosítja a népszavazásra, az orosznak és más kisebbségi nyelveknek Donyeck megye területén való szabad használatára vonatkozó alkotmányos garanciák érvényesítésére, a szociális juttatások és garanciák, a lakbér és a kommunális tarifák szintjének megőrzésére vonatkozó népi kezdeményezéseket” – áll egyebek mellett az általuk elfogadott dokumentumban.

A kezdeményezés megvalósítása céljából a képviselők követelték a Legfelsőbb Tanácstól, hogy azonnal fogadjon el törvényt a helyi referendumokról. A megyei tanács ezen kívül javasolta a helyhatósági szerveknek, hogy lássanak hozzá saját rendfenntartó erőik megszervezéséhez.

Az utcán tüntetők déltájt rohamra indultak, visszavonulásra késztették a bejáratokat őrző belügyi katonákat és elfoglalták az épületet. A rendőrség nem akadályozta meg az ostromot.

Egyes hírek szerint az épületfoglalás mögött az állhat, hogy a tanács nem volt hajlandó „népi kormányzónak” kinevezni Pavel Gubarjovot, a tüntetők egyik vezetőjét, aki azt is követelte a megyei tanácsi képviselőktől, hogy ne ismerjék el a Kijev által a megye élére kinevezett új kormányzót.

Odesszában is kísérlet történt a megyei tanács épületének elfoglalására hétfőn. Miközben a képviselők odabent tanácskoztak, az ülésterembe behatolt Anton Davidcsenko, a Narodnaja Alternativa oroszbarát szervezet vezetője, s követelte, hogy engedjék be a terembe az utcai tiltakozó nagygyűlés résztevőit. Miután Nyikolaj Tingyuk tanácselnök elutasította a kérést, a kintiek megostromolták az épületet. A mintegy háromezer fős tömeg ellen, amely referendumot követelt, s hogy a képviselők ne ismerjék el a kijevi hatalmat, a beszámolók szerint könnygázt is be kellett vetni.

Közben az ülésteremben a képviselők képtelenek voltak döntést hozni. Nem kapta meg a szükséges többséget sem az a nyilatkozat, amely elítélte volna idegen csapatok ukrán területre lépését, sem az Odessza megye „különleges státuszáról” tartandó népszavazási kezdeményezés.

Kedden újabb zavargásokat jelentettek Harkivból. Az orosz és szovjet zászlókat lengető tömeg megkísérelt betörni a megyei állami adminisztráció épületébe, ahol aznap délelőtt mutatták be Igor Balutát, a megye új kormányzóját. A rendőrség visszaszorította az „Oroszország” és „Berkut” jelszavakkal rohamozó „népi milicistákat” – jelentette a Szabadság Rádió internetes változata. Sérültekről vagy áldozatokról nem érkezett jelentés. Ugyancsak tüntettek kedden Donyeckben és Odesszában.

Miközben a világsajtó ontja a híreket a súlyos ukrajnai belpolitikai válságról, a szinte percenként változó krími katonai helyzetről és az orosz csapatok esetleges küszöbön álló bevetéséről, az MTI tudósítása szerint az orosz állami hírügynökség szokatlanul nyugodt képet fest az orosz többségű nagyváros, Harkiv életéről: az ott lakók a tavaszt, a felmelegedést várják, és nincs kedvük politizálni…

(zn.ua/pravda.com.ua/korrespondent.net/karpatalja.ma/MTI/Kárpátalja)