Az arcidegzsába

2014. január 16., 06:50 , 679. szám

Fogmosáskor, borotválkozáskor gyakran rövid idejű, de nagyon erős fájdalmat érzek az arcomon, melytől az grimaszba is rándul. Hogyan tudnék megszabadulni ettől a nagyon rossz érzéstől? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy fertősalmási olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa válaszol.

– A betegnek arcidegzsábája (orvosi nevén: trigeminus neuralgia) van, mely rendszerint 1-2 másodpercig tartó, nagyon intenzív, leggyakrabban áramütéshez hasonló arcfájdalommal jár. Ritkábban egy percig is tarthatnak a tünetek – magyarázza a szakorvos. – Ez az egyik legerősebb fájdalom, melyet betegségek váltanak ki, s a hozzá társuló grimasz miatt nevezik népiesen arcidegzsábának. A beteg – attól félve, hogy rátör ez a kínzó érzés – gyakran nem mer beszélni és enni. Néhányan kendővel védik az arcukat, hogy elkerüljék a kiváltó ingereket. A fájdalomrohamok egymás után sűrűn visszatérhetnek egész nap, de még hetekig is. Általában csak az arc egyik felét, s néha annak is csak egy részét érintik, s minél tovább tartanak a tünetek, annál kisebb a teljes gyógyulás valószínűsége. A fájdalmat az arcra ható nagyon enyhe ingerek válthatják ki, például a fogmosás, a borotválkozás, a szemfestés, a szájfestés.

Statisztikailag minden ezer személyre másfél eset jut, tehát viszonylag ritka fájdalomszindróma. Bármelyik életkorban előfordulhat, de jellemzően 50 éves életkor felett, leggyakrabban idős korban jelentkezik, s a nők körében gyakrabban fordul elő. A fiatal korban kialakuló arcidegzsába többnyire másodlagos, vagyis valamilyen betegségre vagy agyi éranatómiai eltérésre vezethető vissza.

– Mi okozza a kórt?

– Az esetek többségében az arcidegzsábának nincs meghatározó elsődleges oka. A ritkábban előforduló másodlagos – más betegség által kiváltott – neuralgiát gyulladás, stroke, daganat, különböző agyi érbetegségek válthatják ki. S ha a fájdalom nem múlik el olyan fájdalomcsillapítóktól, melyeket recept nélkül is be lehet szerezni, akkor orvoshoz kell fordulni.

Az arcidegzsába nagyon jellegzetes fájdalom, ezért felismerése nem szokott problémát okozni. Az elsődleges vagy idiopátiás neuralgia diagnózisának a felállítása nem igényel semmilyen eszközös vagy laboratóriumi vizsgálatot. A másodlagos arcidegzsába gyanúja esetén indokolt az MRI-vizsgálat vagy az angiographia elvégzése.

– Miként kezelik a pácienseket?

– Az elsődleges arcidegzsába gyógyítása tüneti kezelés. A fájdalom megszűnése az epilepszia gyógyításában is használt antiepilektikumok szedésével érhető el. Ha a gyógyszeres terápia nem szünteti meg a fájdalmat, akkor a hármasideg (trigeminus) elroncsolásával segíthetünk a betegen. A műtétet idegsebészek végzik el. Ám az esetek nagyobbik részében az arcidegzsába a gyógyszeres kezelésre is kielégítően reagál.

Lajos Mihály