Az MSZP beszállt Janukovicsék mellé a Timosenko elleni manőverekbe

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

Az Európai Parlament képviselője egy órán át győzködte Julija Timosenkót arról, hogy az ő egyéni sorsa nem lehet akadálya a „fényes jövő építésének”. Az esetről beszámoló obkom.ua portál szerint felesleges volt erőlködnie, hiszen Ukrajnában senki nem helyezte hatályon kívül az „ahol fát vágnak, ott röpköd a forgács” elvet.

A portál szerint Gurmai Zita, az EP magyar képviselője bejelentette, hogy múlt kedden a harkivi kórházban találkozott Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel, aki az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás aláírása mellett foglalt állást.

„Mindenekelőtt arról a vágyáról beszélt, hogy Ukrajna csatlakozzék az Európai Unióhoz, mert ezt kívánja egész Ukrajna, arról beszélt, hogy ő kezdte ezt a folyamatot, és pártja számára ez prioritás” – mondta el találkozójáról Timosenkóval másnapi kijevi sajtótájékoztatóján az európai parlamenti képviselő.

Az obkom.ua azt írja, Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy a találkozó körülbelül egy óráig tartott, s szavai szerint Julija Timosenko jó formában volt.”

Az EP-képviselő találkozott annak a kórháznak a vezetőivel, ahol a volt kormányfőt gyógykezelik, s felkereste a kacsanovszki büntetés-végrehajtási kolóniát, ahonnan jó benyomásokkal távozott – írja az obkom.ua.

Ami a külföldi gyógykezelés lehetőségét illeti, Gurmai szavai szerint Timosenko a kérdést nem vetette fel, a nők a találkozót alapvetően Ukrajna európai integrációjának szentelték.

„Az ország sorsa nem függhet egyetlen ember sorsától, és nagyon örültem, hogy Timosenko egyetértett ezzel” – jelentette ki összegzésképpen az EP-képviselő.

Julija Timosenko védője ugyanakkor a hatalom által szervezett provokációt emlegetett a találkozó kapcsán – jelentette ugyancsak az obkom.ua.

„Tegnap Julija Timosen­kónak azt mondták, hogy Cox és Kwasniewsky keresi fel őt (Pat Cox korábbi EP-elnök és Aleksander Kwasniewsky volt lengyel államfő az EP ukrajnai különmegbízottai – a szerk.). Hirtelen nyílt börtönkórtermének ajtaja, s az Európai Parlament két képviselője lépett be hozzá, valamint egy harmadik nő – egy volt EP-képviselő. Ráadásul, mint elmondták nekem, azt megelőzően ők sajtótájékoztatót tartottak az UNIAN-ban (ukrán hírügynökség – a szerk.), és állítólag megerősítették, hogy Timosenko azt mondta, nem függhet az ő sorsától az EU-val való társulás sorsa – mondta Szerhij Vlaszenko.

„Ez nem igaz, ez nem felel meg a valóságnak. Julija Volodimirovna álláspontja ebben a kérdésben abszolút egyértelmű és érthető: támogatja az európai integráció irányvonalát, ő volt az a miniszterelnök, aki elindult az EU-ba vezető úton a Keleti Partnerség keretében. De az európai kritériumok és értékek támogatása nélkül az európai integráció nem lehetséges” – mutatott rá a védő.

„Szeretném hozzátenni, hogy ezeket az európai parlamenti képviselőnőket Feldman, a Régiók Pártja parlamenti képviselője hozta ide, aki kísérte őket ezen az úton. Bizonyára tisztában vannak vele, hogy Julija Timosenkóhoz lehetetlen csak úgy bejutni, s érthető, miért éppen ma került sor erre a sajtótájékoztatóra: hogy elvonja a figyelmet az EJEB (Emberi Jogok Európai Bírósága – a szerk.) végleges döntéséről, amelyet teljesíteni kell” – hangsúlyozta Szerhij Vlaszenko az obkom.ua szerint.

A védő minden bizonnyal azokra a minapi sajtóhírekre reagált ez utóbbi kijelentésével, miszerint Ukrajna idén nem teljesíti maradéktalanul nemzetközi kötelezettségeit az EJEB által megítélt kártérítések kifizetését illetően azon polgárok esetében, akik pert nyertek Ukrajnával szemben.

(obkom.ua/ntk)