KMPSZ-vetélkedők az anyanyelv jegyében

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében április 27-én került sor a Drávai Gizella és az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati versenyekre.

A Drávai Gizella nyelvhasználati versenyre a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában került sor. A megnyitón Punykó Mária, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője, Drávai Gizella egykori tanítványa beszélt a névadónak a magyar nyelv oktatása terén végzett munkájáról, melyben nagy hangsúlyt kapott a műveltség nyelvtantanítással való összekötése. Ezután Punykó Mária és Fring Erzsébet, a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola ének-zene szakos tanára megkoszorúzta Drávai Gizella emléktábláját.

A 3–8. osztályosok számára szervezett verseny célja az anyanyelv megőrzése és ápolása, a gyerekek nyelvhasználatának és helyesírásának fejlesztése, az anyanyelv szeretetének erősítése. Ennek érdekében a versenyfeladatok a jelenleg érvényben lévő állami tanterv, s a GENIUS tehetséggondozó programban tanítottak alapján kerültek összeállításra. Nyelvtani, szövegértési és helyesírási feladatokat egyaránt tartalmaztak. A feladatlapokat 4 főből álló szakmai zsűri (Balogh Lívia, Hutterer Éva, Riskó Márta, Kudlotyák Krisztina) állította össze és értékelte.

Ugyanekkor zajlott a helyes, tiszta magyar nyelv megőrzését és ápolását céljául kitűző Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny is. Erre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor. A versenyzőket Szántó Edit, a KMPSZ elnökségi tagja és Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője köszöntötte. A 9–11. osztályosoknak szánt verseny két fordulóban zajlott. Az első írásban (feladatlap megoldása), a második pedig szóban (beszédmű összeállítása megadott témában).

A versenyek eredményeit a következő lapszámunkban közöljük.

er