A KMKSZ Választmányának nyilatkozata a nyelvtörvény érvényesítéséről

2012. november 16., 09:00 , 618. szám

A KMKSZ megállapítja, hogy az ukrajnai nyelvtörvény normaszövege lehetőséget nyújt a magyar nyelvnek az állami szférában történő széles körű alkalmazására. Az elfogadása óta eltelt hónapok, amelyeknek a törvény végrehajtásához szükséges technikai jellegű intézkedések megtételével kellett volna telniük, az illetékes szervek tétlenségét mutatták.

A KMKSZ határozottan síkra száll a törvény érvényesítése mellett. Ehhez elsősorban a központi államhatalmi szerveknek kellene meghozniuk a megfelelő döntéseket, biztosítaniuk kellene a törvény végrehajtásának költségvetési hátterét, és elérni, hogy a helyi hatalmi szervek azt minden további huzavona nélkül érvényesítsék.

A törvény végrehajtásának elmaradását regionális, illetve helyi szinteken különféle kétes jogi érvényű nyilatkozatok elfogadásával leplezik, amelyek valójában szűkítik a törvény rendelkezéseit.

Annak érdekében, hogy a nyelvtörvénynek érvényt szerezhessünk, a Szövetség szükségesnek tartja, hogy minél egyértelműbben megnyilvánuljon a magyar közösség igénye arra, hogy nyelvét a hivatalos szférában is használhassa. Ezért a KMKSZ kezdeményezte és támogatja, hogy a magyar nyelv regionális státuszát szabályozó határozatok szülessenek az érintett regionális és helyi tanácsokban, egyben kéri a magyar társadalmi szervezeteket és egyházakat, hogy támogassák ebbeli erőfeszítéseit.

2012. november 10.

A KMKSZ Választmánya