Finom étkek, italok és jó hangulat Császlócon

I. Kárpátaljai Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál

2012. október 12., 10:00 , 613. szám

Olvasóink már megszokhatták, hogy az Ungvár melletti Császlócon mindig történik valami. A hétszáz lakosú falu Roják Mária polgármester vezetésével egy emberként összefogva szervezi a színvonalas tömegrendezvényeket. Ugyanakkor gyakran kapnak meghívásokat is, a Csicsergő Csajok névre keresztelt asszonykórusuk és a helyi fiatalokból álló Kadarka néptáncegyüttes vidékünk sok színpadán közönség elé lépett már, sőt vendégszerepeltek Magyaroszágon, Vajdaságban, Felvidéken és Lengyelországban is.

Ezúttal a császlóciak megszervezték az I. Kárpátaljai Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivált, ahol számos testvértelepülésük csapata mutathatta be a nagyközönségnek a vidékükre jellemző finomabbnál finomabb étkek mellett népviseletüket, valamint dalaikat, zenéjüket egy igazi népünnepéllyé változtatva a fesztivált.

A fesztivál megnyitásakor a szabadtéri színpadról elsőként Gyurin Miklós ungvári magyar konzul köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva a hagyományteremtési céllal megrendezett fesztivál jelentőségét, ahol a falu lakossága mellett a testvértelepülések polgárai is ápolják szép hagyományainkat.

Brenzovics László, az ungvári választókörzet egyetlen magyar képviselőjelöltje, a KMKSZ alelnöke is köszöntötte a fesztivál résztvevőit, majd viccesen megjegyezte: „Korábban a gasztronómiáról a „gasztronom” jutott eszünkbe, ahol ritkán lehetett vajat és más hiánycikknek számító élelmiszert kapni. Most pedig itt, Császlócon megkóstolhatjuk és élvezhetjük a Kárpát-medence különböző vidékeinek ízeit. Mindezért köszönet illeti a „gasztroangyalt”, Császlóc polgármester asszonyát, Roják Marikát, mint ahogy a televízióban is láthatjuk: Egy gasztroangyal dolgozik, eszik, iszik, sosem alszik. Ez Marikára is vonatkozik, hisz számos rendezvénnyel tudja megörvendeztetni a község és a környék lakosságát. Fontos az is, hogy ilyen szoros kapcsolatokat sikerült létrehozni a községnek és lakóinak a magyarországi Ajakkal és Gyöngyössel, a délvidéki Muzslyával, valamint a Vereckei-hágó mellett elterülő Verbjázzsal (Verebessel), hisz megismerhetjük egymást, barátságokat köthetünk, segíthetünk egymásnak a különböző dolgokban.”

Nagy meglepetést okozott, hogy részben magyar nyelven köszöntötte a fesztivál résztvevőit Volodimir Szmolanka ukrán parlamenti képviselőjelölt, megyei képviselő, aki elismerően szólt a település folklóréletéről és színvonalas rendezvényeiről.

Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak község polgármestere példaértékűnek nevezte a Császlócon tapasztalható közösségépítést. Majd arra szólította fel a jelenlévőket, hogy az október végén esedékes választásokon a választókörzet egyetlen magyar képviselőjelöltjét, Brenzovics Lászlót támogassák, aki minden szempontból megfelel a feladatnak és Magyarország felé is méltóan tudja képviselni a választókörzet lakosságát.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke hangsúlyozta: „Csak az a közösség tudja magát megmutatni, amelyiknek vannak értékei. Itt csicseregnek a csajok, táncol a kadarka, és ezeket az értékeket nemcsak Császlóc, hanem az egész Ungvári járás is értékesnek tartja és támogatja.”

Végül Roják Mária, Császlóc polgármestere, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke köszöntötte a rendezvényre érkezett vendégeket és megnyitotta a fesztivált.

A kulturális műsorban elsőként a Császlóci Csicsergő Csajok léptek színpadra, akik magyar és ruszin népdalokat énekeltek, majd egy lendületes tánccal mutatkoztak be a közeli Őrdarmáról érkezett lányok, akik után az „Őrdarmai Betyárok” szlovák népdalokat énekeltek. Majd a vajdasági Muzslyáról érkezett zenészek léptek a színpadra, a Duga István prímás vezette Legjobb barátok zenekar, akik olyan rég nem hallott dallamokat és retro slágereket játszottak, hogy velük együtt énekelt a közönség is, sőt akadtak akik táncra is perdültek. Csodálatos eredeti népviseletben léptek színpadra az Ajaki Pántlikás Népdalkör tagjai, akik falujukban gyűjtött népdalokat énekeltek. Ezúttal palotást táncolt a hazaiak büszkesége, a Tóth Nándor által vezetett Kadarka Amatőr Néptáncegyüttes. Vaszil Sako, a Volóci Járási Adminisztráció kulturális osztályának vezetője harmonikakísérettel egy olasz slágert is elénekelt kiváló hangi adottságainak köszönhetően – nem is akárhogy.

A kulturális műsor végén az Ajaki Pántlikás Népdalkör tagjai és a muzslyai zenészek a sátrak között nótáztak, táncoltak, zenéltek, miközben minden érdeklődő ingyen megkóstolhatta az Muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének csapata által főzött birkapaprikást. Az ajakiak különlegesen jó ízű, pikáns, tárcsalapon sült kolbásszal és kiváló magyar borokkal kínálták vendégeiket, míg a Császlóci Csicsergő Csajok csapatának sátrában bográcsgulyás és töltött káposzta volt a menü. A Vereckei-hágó tövében elterülő Verbjázsról érkezett csapat különleges ízű kukoricalisztből készült puliszkával, „tokánnal” kínálták vendégeiket, amit sós juhtúróval, úgynevezett brinzával és tepertővel tálaltak, és kísérőként mindenki megkóstolhatta az áfonyapálinkát. De volt a császlóci vállalkozók sátraiban csülökpörkölt, sólet és sok egyéb finomság.

A rendezvényt a már említetteken kívül megtisztelte jelenlétével többek között a Gyöngyösi Ruszin Önkormányzat küldöttsége, Mihajlo Popovics, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, Ivan Pivkacs, Verbjázs polgármestere és sokan mások.

Este aztán az ajaki Snapsz zenekar koncertje szórakoztatta az I. Kárpátaljai Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál résztvevőit, a koncert meglepetéseként Kerekes Miklós polgármester több dalt is elénekelt a Snapsszal.

Badó Zsolt