Szüreti Hagyományőrző Nap Tégláson

2011. október 14., 10:00 , 561. szám

Idén október 8-án az ungvári járási Tégláson a KMKSZ Téglási Alapszervezete és a Téglási Tanács először rendezte meg a Szüreti Hagyományőrző Napot.

Bár az időjárás hűvösre fordult, sok gyerek vett részt a délelőtti játékos versenyeken. A falud ősszel című rajzversenyen a zsűri három korcsoportban is díjazta a tehetséges gyerekeket. A díjazott gyerekek ajándékait a Dorcas Segélyszervezet ajánlotta fel.

A szüreti hagyományőrző napra a vajdasági Ludasról is érkeztek vendégek, akik a Rózsa Népdalkör tagjaival és a helyi hagyományőrző fiatalokkal szüreti mulatságba hívogató felvonulást rendeztek a falu utcáin. A két feldíszített szekérrel bejárták Téglást és a szomszédos Szürtét, közben adományokat gyűjtöttek a Rózsa Népdalkör számára. Sok volt az adományozó. A falubeliek süteménnyel is megkínálták a népviseletben táncoló fiatalokat, akik számára a zenei kíséretet a Bernáth Ferenc vezette Cimborák zenekar biztosította. Azzal kapcsolatban, hogy milyen sokan voltak kíváncsiak a szüreti mulatságba hívogatókra elég csak egy adatot említenem, négy óra harminc percig tartott a felvonulás.

A program a továbbiakban ünnepi koncerttel folytatódott a kultúrház nagytermében, ahol egyperces néma felállással emlékeztek meg a júliusban elhunyt dr. Soós Kálmánról, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökéről, a Rákóczi-főiskola rektoráról. Kriczky Katalin, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének alelnöke köszöntötte a vendégeket, Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, megyei képviselőt, Balogh Líviát, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökét, Szallár Sándort, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnökét, a Ungvári Járási Tanács KMKSZ frakciójának vezetőjét.

Kovács Miklós köszöntő beszédében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy még ünneplés közben sem felejtkezhetünk meg arról, hogy mi a magyar nemzet része vagyunk, és a kultúra, amit a magunkénak vallhatunk, amit művelünk, az magyar kultúra, melyet a nemzettel együtt meg kell őriznünk, meg kell tartanunk. Majd azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezzék magukat jól, becsüljék meg a szervezők munkáját, hiszen az anyagi támogatás az ő munkájuk nélkül csak holt tőke lenne.

Balogh Lívia a rendezvény közösségépítő jellegét emelte ki, és felszólította a téglásiakat, hogy csatlakozzanak a falu fejlődését segítő kezdeményezésekhez.

A kulturális műsor a 25. születésnapját ünneplő Rózsa Népdalkör fellépésével kezdődött. Majd a testvértelepülésről, a vajdasági Ludasról érkezett Ludas Matyi Kultúregyesület Füzérfonó Asszonykórusa lépett a színpadra, akik tájegységükre jellemző népdalokat énekeltek. A vendégek elhozták magukkal az örökmozgó kis mesemondójukat, Aladics Mátét, aki tanulságos népmeséjével felhívta a férfiak figyelmét arra, hogy jobban meg kellene becsülni az asszonyok munkáját. A téglási Csalogány Asszonykórus vidékünkre jellemző népdalokat adott elő a Cimborák zenekar közreműködésével. Fellépett a hazaiak büszkesége, Horváth Regina is. Végül a koncert fináléjaként a helyi műkedvelő együttesek: a kultúrház Nyitnikék Folklórcsoportja, a Rózsa Népdalkör, a Csalogány Asszonykórus, a Margaréta Leányénekcsoport, az Orchidea Tánccsoport, valamint a Cimborák Zenekar közös fergeteges szüreti mulatsága zárta a színpadi műsort, majd a jelenlévők együtt mulattak a szüreti utcabálon.

A Ludasról érkezett vendégek közül Kádár Erzsébet és Zvekán-Raffai Violetta tudósítónknak elmondta, hogy falujuk közvetlenül a szerb–magyar határ mellett található, több mint 1300 lakosának közel 90%-a magyar nemzetiségű. A Füzérfonó Asszonykórus 15 évvel ezelőtt alakult Ludason, de a jelenlegi tagok öt éve énekelnek együtt, őrizve a népdaléneklés hagyományát. Téglással kialakult kapcsolatuk véletlenszerű, hisz a téglási hagyományőrző együttesek vezetője, Szikora Csilla és a ludasi Vásárhelyi Teréz Budakalászon találkozott egy továbbképzésen, az ő szoros barátságuk eredménye, hogy a két falu testvértelepüléssé fogadta egymást.

Bár hűvös volt, de ez senkit nem zavart. Vidáman szórakoztak és táncoltak a téglásiak és szürteiek vendégeikkel a szüreti utcabálon.

A rendezvény szervezői, a KMKSZ-alapszervezet aktivistái és a vajdasági vendégek másnap, vasárnap közös kiránduláson vettek részt. Ellátogattak a Vereckei-hágóra, a szolyvai emlékparkba és az Uklini-hágó érintésével tértek haza – tudtuk meg Kriczky Katalintól.

Badó Zsolt