Ki fizet a rossz benzin okozta kárért?

2011. május 13., 10:00 , 539. szám

"Két kilométerrel azután, hogy tankoltam az egyik benzinkútnál, lerobbant az autóm. Hívtam az autómentőt, s a gépkocsit a márkaszervizbe vontattuk. A szervizben azt mondták, a meghibásodásra nem vonatkozik a járműre adott garancia, azzal gyanúsítottak meg, hogy valamiféle házi kotyvasztású üzemanyagot töltöttem az autómba. Mit tegyek most?"

- Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a márkaszerviz képviselői nem gyanúsíthatják meg önt minden alap nélkül azzal, hogy nem megfelelő minőségű benzint töltött az autójába. Mintát kell venniük az üzemanyagtartályból, s megküldeni azt egy akkreditált laboratóriumnak. Csak amennyiben a független szakértői vélemény megerősíti az ön vétkességét, utasíthatják el a garanciális javítást. Ebben az esetben viszont önnek érdemes felkeresnie a benzinkutat, ahol tankolt, s megpróbálhat megegyezni a vezetőséggel a kártérítésről, bemutatva a tankolást igazoló csekket és a szakértői véleményt. Amennyiben a benzinkút tulajdonosa nem ismeri el a vétkességét, úgy panaszt tehet a fogyasztóvédő szervezeteknél.

Eljárhat úgy is, hogy táviratban tájékoztatja a benzinkút vezetőségét arról, hogy egy előre meghatározott időpontban mintát kíván venni a kút üzemanyagtartályaiból szakértői vizsgálat céljából. Vigyen magával két tanút a benzinkútra, a jelenlétükben kérje meg, hogy töltsenek az ön számára egy kannába 3-4 liter üzemanyagot, majd töltse át azt három üvegpalackba. Az egyiknek a benzinkúton kell maradnia, kettőt pedig továbbítson a laboratóriumba (az üzemanyagvizsgálat költsége körülbelül 700 hrivnya). Amennyiben az üzemanyag minősége nem megfelelő, perelje be a benzinkutat.

hk