Szól a rádió!

Médiaszakember-képzés a főiskolán

2011. január 28., 09:00 , 524. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Felnőttképzési Központja a Kecskeméti Regionális Képző Központtal együttműködve számos, az érdeklődők számára hasznos és a boldogulást elősegítő képzést indított már. Legutóbbi képzésüknek a média iránt érdeklődők örülhettek: január 21-én ugyanis a KMF Győr termében Szól a rádió! - Rádióműsor-vezető és konferansziéképzés Kárpátalján címmel indult tanfolyam, melyre 31 érdeklődő jelentkezett.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként a projektnek helyet adó KMF Felnőttképzési Központjának vezetője, Váradi Natália üdvözölt minden jelenlévőt, külön köszöntve Tóth Istvánt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulját, Brenzovics Lászlót, a KMKSZ alelnökét, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnökét, Soós Kálmánt, a KMF rektorát, Orosz Ildikót, a főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökét, Palotás Józsefet, a Kecskeméti Regionális Képző Központ igazgatóját, Németh Ernőt, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió főszerkesztőjét, Kósa Árpádot, a Kölcsey Televízió ügyvezető igazgatóját, Kulin Zoltánt, a Kárpátaljai Állami Televízió és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettesét, Varga Bélát, a Magyar Távirati Iroda (MTI) kárpátaljai tudósítóját, Kovács Gézát, az Ungvári Állami Televízió magyar adások szerkesztőségének vezetőjét, valamint Birta Zoltánt, a Sion Rádióstúdió főszerkesztőjét.

Orosz Ildikó beszédében elmondta, a főiskola - mely a diákok képzésén kívül egy kulturális központ szerepét is betölti - immár egy évtizedre visszanyúló álma egy önálló iskolarádió létrehozása, mely az előadások közötti szünetekben a tanintézmény belső információit adná tovább a diákoknak. Ennek szellemében jutottak el ehhez a most induló projekthez, melynek különlegessége, hogy magyar fiatalok számára ez az első ilyen jellegű képzés. Az oktatói feladatkört anyaországi és kárpátaljai médiaszakemberek látják majd el. Az anyagiakat a Szülőföld Alaptól nyert pályázati forrás, valamint Kecskemét város polgármesteri hivatala biztosítja, melyet a főiskola elnöke ezúton köszönt meg. Mint megemlítette, hamarosan felszerelésre kerül egy ministúdió is, így az itt tanult elméleti ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhatják majd a résztvevők.

Palotás József a Kecskeméti Regionális Képző Központ és a KMF között az évek során kialakult kapcsolatrendszerről, a közösen lebonyolított képzésekről szólt, melynek legújabb állomása a rádióműsor vezető képzés. A képzés sikeres elvégzésével a résztvevők magyarországi, államilag elismert OKJ-diplomát vehetnek majd át.

Köszöntötte a képzés résztvevőit Németh Ernő, a Gong Rádió főszerkesztője, aki figyelmeztetett: a rádiózás nehéz pálya, melyhez nagyon sok tanulás kell.

Brenzovics László szerint nagyon fontos, hogy a médiákba a szakmához értő emberek kerüljenek, olyanok, akik képzettek, és átérzik a riporteri munka felelősségét. Elmondta: minden nehézség ellenére létezik kárpátaljai magyar nyelvű média, mely folyamatosan fejlődik és a lehetőségekhez mérten bővül is. Az itt élő és dolgozó riporterek általában önképzéssel sajátították el a szakmai ismereteket. Brenzovics László a kárpátaljai média jövője kapcsán fontosnak nevezte, hogy a Pannon Forrás Alapítvány és a főiskola együttműködése által most beindulhatott egy professzionális képzést eredményező folyamat.

Kulin Zoltán elmondta: a Magyar Rádióval kötött szerződés keretében a már létező továbbképzésekbe szeretnék bevonni a tanfolyamot sikeresen elvégzőket is.

A rendezvény zárásaként, amely szintén a főiskola magyar kultúra napi rendezvénysorozatának részét képezte Orosz Ildikó bemutatta a Kárpátalja.ma honlapot, melynek gondozását megkapták a szlovákiai bejegyzésű Szövetség a Magyar Célokért szervezettől. A honlapot február 1-től immár itthonról szerkesztik.

F. Zs.