Himnuszunk ünnepén

2011. január 28., 09:00 , 524. szám

Január 22-én a magyar kultúra napját méltatta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Alapszervezete. A főiskola Esztergom termében megtartott ünnepség után a résztvevők elhelyezték a tisztelet koszorúit a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc emléktáblájánál.

Nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklését követően a műsor a Beregszászi Református Egyházközség Ladányi Katalin karnagy vezette kamarakórusának fellépésével vette kezdetét. A kórus zsoltárénekeket, valamint híres zeneszerzők egyházi műveit adta elő. Majd Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) alelnöke köszöntötte a jelenlévőket és a vendégeket, köztük Tóth Istvánt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulját, Sin Józsefet, a KMKSZ BKSZ elnökét, Berki Károlyt, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) irodavezetőjét, Punykó Máriát, az Irka című gyermeklap főszerkesztőjét, Weinrauch Katalin költőt, valamint Kovács Dezső EU-s alapítványi irodavezetőt. Majd az elnök Reményik Sándor 1920-ban írott Mi vagy te nékem? című költeményének utolsó versszakát idézte, melyben a költő nemzetszeretetéről vall. Szólt arról, hogy 188 évvel ezelőtt, ugyanezen a napon fejezte be Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunkat, a magyar kultúra és költészet egyik remekét, a jelenkor kapcsán pedig kiemelte: "Olyan világban élünk, amikor a kultúra sokak számára nem érték. Olyan világban élünk, ahol a gazember nem igyekszik becsületesnek látszani. Olyan világban élünk, ahol úgy tűnik, hogy a kultúra értéke csökken. De ez csak a látszat. A kultúra mindig érték. És mindig voltak, vannak és lesznek olyanok, akik a kultúráért tettek, tesznek és tenni fognak, s ez fokozottan érvényes Kárpátaljára is."

Pallay Mária, a Beregszászi Magyar Gimnázium 7. osztályos tanulója digitális kivetítőn a magyar nemzet legnagyobb tudósait mutatta be és az általuk feltalált, az emberiség haladását szolgáló találmányaikat (az anyagot gimnazista társa, Nedbál Attila állította össze). Ki gondolta volna például, hogy a gomb honfoglaló őseinknek köszönhető? De sokak számára ismeretlen a gyufát feltaláló Irinyi János, a helikoptert megvalósító Asbóth Oszkár, vagy a ma már szinte nélkülözhetetlen modern számítógép működési elvének kidolgozója, Neumann János személye is. Mindez azonban csak néhány példa a tudomány fejlődését előremozdító magyarok itt bemutatott sokaságából. Az előadás végén ehhez csatlakozva Horkay Sámuel Beregszász város olyan híres magyarjairól szólt, mint pl. Linner Bertalan sebészorvos vagy Fedák Sári színművész.

Varga Nóra, a Ficseri Gyermekstúdió egykori tagja – jelenleg a Szegedi Tudományegyetem diákja – elénekelte a Magyarok madara c. dalt, majd az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház gyermekstúdiója lépett fel az alkalomhoz illő színvonalas műsorral.

Az ünnepség végén a jelenlévők a városi posta falán lévő Kölcsey-emléktáblához vonultak, ahol elhelyezésre kerültek a tisztelet koszorúi.

A rendezvényt támogatta a Szülőföld Alap.

Fischer Zsolt