Gyökerek - Kárpátaljai impressziók

Fotókiállítás a Rákóczi-főiskolán

2011. január 28., 09:00 , 524. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Gross Arnold kiállítótermében január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából fotókiállításra került sor Gyökerek - Kárpátaljai impressziók címmel, melynek anyaga a magyarországi Jászkun Fotóklub tagjainak jóvoltából jutott el Beregszászba.

A kiállítást számos prominens személyiség tisztelte meg jelenlétével, így többek között Tóth István, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Orosz Ildikó, a KMF és a KMPSZ elnöke, Soós Kálmán, a KMF rektora, Palotás József, a Kecskeméti Regionális Képző Központ igazgatója, Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője, Kész Barnabás és Riskó Márta, a KMPSZ ugocsai, illetve beregvidéki regionális elnöke, s természetesen maguk a Jászkun Fotóklub tagjai.

A rendezvényt Orosz Ildikó nyitotta meg, külön üdvözölve a fotóklub jelenlévő tagjait, akik a tanintézménynek a kiállításszervezésben betöltött kulturális szerepéről, valamint a tetőszerkezettel kapcsolatos gondokról olvasva döntöttek úgy, hogy elhozzák Kárpátalján készült fotóikat, s azokat jótékony célokra ajánlják fel. A kiállításon látható valamennyi képről másolat rendelhető (egy fotó ára 75 hrivnya, azaz egy cserép ára és a képek önköltsége), s az értékesítésből befolyó összeggel a főiskola tetőzetének cseréjét kívánják támogatni. Orosz Ildikó megköszönte a Kárpátalja szépségeit bemutató csodálatos kiállítást, valamint a nagyvonalú és nemes, segítő szándékú gesztust.

Tóth István főkonzul elismerően szólt a kiállítás anyagáról, kiemelve: a képeket készítő alkotók büszkék lehetnek munkájukra, mely a kárpátaljai tájat, az embereket és a kultúrát - magát az életet - mutatja be.

Az alkotók nevében Demény István szólalt fel. A Jászkun Fotóklub tagjai múlt nyáron járták be Kárpátalját, hogy a fotóművészet eszközeivel feltérképezzék az anyaországi és a kárpátaljai magyarság közös gyökereit. Számos falut bejártak, s ellátogattak Kárpátalja legnevezetesebb természeti csodáihoz is. A körúton résztvevők annyira megszerették vidékünket, hogy alig várták az újbóli visszatérést. Erre most nyílt lehetőség. A fotóművészek közül négyen - Demény István, Édelmann András, Kolozsi Sándor, Polónyi István - voltak most jelen. A tárlaton az ő fotóikon kívül Riesmayer József munkái láthatók még.

A rendezvényen Soós Kálmán rektor tartott záróbeszédet.

A kiállítást február 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

F.Zs.