Műkorcsolyapálya nyílt Ungváron

2011. január 21., 09:00 , 523. szám

Ungváron, az Ung-parton sétálva meglepetten tapasztalhatják az arra járók, hogy a tavaszias időben többen is korcsolyacipőket öltve róják köreiket a sétány mellett fekvő jégpályán. Érthető, persze, a helyzet, ha meggondoljuk, hogy a megyeközpont jelenlegi egyetlen műjégpályájáról van szó, mely még +17 Celsius-fokos melegben is üzemelhet. A létesítmény közép-európai idő szerint délelőtt kilenctől este 21 óra 40 percig fogadja a vendégeket, mind hétköznap, mind hétvégén, a látogatók pedig negyvenöt percre vehetik igénybe az itteni szolgáltatásokat, a hangszóróból áradó zene mellett korcsolyázhatnak a pályán, de akár jégkorongozhatnak is, ha összeáll két csapatnyi műkedvelő játékos. Háromnegyed óránként viszont húsz perces szüneteket iktatnak közbe, melyek alatt egy jégcsiszoló gép eltünteti a korcsolyák nyomait. Hétköznaponként 9.00 és 16.15 óra között húsz, 16.35 órától záróráig 25 hrivnyát, szombaton és vasárnap pedig ugyancsak 25 hrivnyát kell fizetni a műjégpálya használatáért, ahol figyelmeztető felirat hirdeti, hogy a korcsolyázás nem veszélytelen dolog, s mindenki maga viseli a felelősséget az esetleges balesetekért. De ha netalán valakit baleset ér, egy traumatológus szakorvos, hogy ellátja a sérüléseket vagy szükség esetén kihívja a mentőket. A közrend betartására pedig két biztonsági őr figyel.

A létesítményben több eszközt, illetve szolgáltatást is igénybe lehet venni, 15 hrivnyába kerülnek a nyugati márkájú korcsolyacipők, tízbe a jégkorongütők háromnegyedórás bérlete, húsz hrivnyáért kiélezik a korcsolyákat, ötven hrivnyáért pedig edzőt is lehet fogadni, aki a korcsolyázás világában járatlan személyekkel megismerteti e sport alapjait. Ezt az összeget viszont egyesek soknak találhatják, jómagam is láttam korcsolyázókat, akik az edző szolgáltatásainak az igénybe vétele helyett inkább egymásba, illetve a pálya korlátjába kapaszkodva csúszkáltak a jégen, s bizony, akadtak, akik előreestek vagy a hátsó fertályukra huppantak. S a szolgáltatásokról szólva még megemlíthetjük, hogy a közeljövőben jégkorongiskolát hirdetnek 5-8, illetve 8-10 éves gyermekek számára, akiket szakképzett edző fog bevezetni e sport világába.

Mindemellett ruhatár is a vendégek rendelkezésére áll, ahol öt hrivnya befizetése fejében elhelyezhetik a holmijaikat, a WC-használat egy hrivnyába kerül, a létesítmény területén található kávézóban pedig a korcsolyázásban vagy a jégkorongozásban elfáradt látogatók üdítővel, kávéval, teával, forralt borral csillapíthatják a szomjukat, ha pedig megéheznek, hamburgert, hot-dogot, húsos derelyét, sült krumplit vagy szendvicset fogyaszthatnak.

Lajos Mihály