Strand nyílik Eszenyben

2010. június 18., 10:00 , 492. szám

Eszeny és Szalóka két Tisza-parti község az Ungvári járásban, melyek lakóit a II. világháború óta szögesdróttal zárták el az itt határfolyónak számító Tiszától.

A két falu lakosságának több mint félévszázados sérelme ez, mely lakossági fórumokon, falugyűléseken újra és újra felmerül. Kovács Ferenc eszenyi polgármester kérelmező levelei után a legutóbbi szalókai falugyűlésen dr. Soós Kálmán, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a tiszai strand megnyitása érdekében. Brenzovics László, a megyei tanács alelnöke is felkarolta az ügyet, és egy helyszíni terepbejárást követően egyeztető megbeszélésre hívta össze az illetékeseket az eszenyi községházán.

A június 8-i eszenyi megbeszélésre már kész tervekkel érkezett Olekszand Szambor, a csapi határőrség parancsnoka. Brenzovics László mellett jelen volt még a tanácskozáson Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, Soós Kálmán, Biró Sándor szalókai és Kovács Ferenc eszenyi polgármester, illetve Andrej Marcsuk szalókai határőrparancsnok.

Kérdésünkre Brenzovics László elmondta: "Megegyeztünk abban, hogy Eszeny és Szalóka között a határőrség szervezett keretek között lehetővé teszi, hogy a lakosság a Tisza partjára mehessen strandolni és horgászni. Ehhez a járási adminisztrációnak még ki kell adnia egy rendeletet, ami folyamatban van."

Kovács Ferenc, Eszeny polgármestere elmondta: "A határőrség képviselői még pontosabban utánajárnak a jogszabályok adta lehetőségeknek, és egyeztetnek feletteseikkel is. A szükséges és előírt infrastruktúrát a helyi tanács a járási tanács támogatásával fogja kiépíteni."

dózsa