UNE: Eltunt magyar diakok nyomaban

2009. július 24., 10:00 , 445. szám

Az Ungvari Nemzeti Egyetem (UNE) Magyar Tannyelvu Human- es Termeszettudomanyi Karara jelentkezo diakok nem szerepelnek elkulonitve a vstup.info osszukrajnai portalon, ahol elvben a felveteli verseny alakulasat kiserhetik nyomon a jelentkezok.

Vegehez kozeledik a felveteli kampany a felsooktatasi intezmenyekben, ezert szerettunk volna beszamolni olvasoinknak arrol, mi a helyzet az Ungvari Nemzeti Egyetemen, mindenekelott annak Magyar Tannyelvu Human- es Termeszettudomanyi Karan. Amikor azonban a vstup.info internetes oldalra kattintottunk, amely nyomon koveti a felveteli helyzetet Ukrajna valamennyi felsooktatasi intezmenyeben, csalodnunk kellett, abban ugyanis a magyar kar nem szerepelt. Ez persze onmagaban nem csoda, hiszen a hivatalos oktatasi miniszteriumi portal kepzesi szakiranyok szerint csoportositva adja meg a jelentkezo diakok nevet, az altaluk a ket emelt szintu erettsegi vizsgan elert osszesitett pontszam alapjan rangsorolva oket.

Megtalaltuk peldaul az egyetemen immar evtizedek ota mukodo magyar szakot, ahova a julius 20-i allapotok szerint tizennegyen nyujtottak be jelentkezesuket a nappali kepzesen rendelkezesre allo 45 helyre. Csakhogy a magyar karon harom tanszek mukodik, a magyar nyelv mellett a magyar tortenelem es europai integracios, valamint a matematika es fizika tanszekek, hiszen tortenelem, matematika es fizika szakos hallgatok szamara is hirdettek meg magyar csoportokat.

A magyar karra jelentkezo diakoknak sokaig nem sikerult a nyomara bukkanni, akarhogyan kerestuk is oket az allami portalon. Ez elviekben csak azt jelentheti, gondoltuk, hogy Kijevben nem tudnak a magyar csoportok inditasarol, de legalabbis nem tartjak szamon azokat onallo szakiranyonkent. Esetleg Ungvaron nem tartottak fontosnak tajekoztatni errol Kijevet?

Termeszetesen nem kizart, hogy a fovarosban egyszeruen nem szerettek volna vacakolni nehany tucatnyi magyar diakkal, s ezert nem kulonitettek el atyankfiait az ukran felvetelizok tengeretol. Csakhogy ebben az esetben jogos azoknak a jelentkezoknek a panasza, akik a jelenlegi rendszer szemere vetik, hogy a magyar diakok nem tudhatjak, milyen esellyel palyazhatnak felvetelre az Ungvari Nemzeti Egyetemen a "magyar helyekre".

Vegul megiscsak rabukkantunk nehany magyar jelentkezore, akik tobbnyire a szakiranyok szerint osszeallitott jelentkezesi listak vegen szomorkodtak. Peldaul a tortenelem karra, ahol szeptembertol 80 diak kezdheti meg tanulmanyait, a julius 20-i adatok szerint 489-en nyujtottak be jelentkezesuket. A lista vege a kovetkezokeppen fest: 477. Ěŕňĺé Ńîáłíŕ Ňłáĺđłżâíŕ, ...482. Ëŕäŕíł Ćŕíĺňň Îëĺęńŕíäđłâíŕ, 483. Ôĺđĺíöčę Ěŕđ`˙íŕ Ńňĺďŕíłâíŕ, 484. Ôĺđĺíö Îëĺęńŕíäđŕ Çîëňŕíłâíŕ, ...487. Ňŕđöł ˛řňâŕí Ńňĺďŕíîâč÷, 488. Áŕí Íŕňŕëł˙ Âŕńčëłâíŕ, azaz velhetoen magyar iskolat vegzett diakokrol van szo. A magyar diakok ugyanigy ott vannak a matematikara es fizikara jelentkezok kozott is, termeszetesen jobbara ugyancsak a lista vegen.

Hogy miert sereghajtok mindenutt a magyar oktatasi intezmenyek vegzosei, azt nem nehez megerteni: az ukran nyelv es irodalom vizsgan szerzett alacsony pontszamaikkal aligha lehetnek versenykepesek azok kozott, akik anyanyelvuknek mondhatjak az allamnyelvet. Az azonban mar mindenkeppen erdekes kerdes, hogy amennyiben az egyetemen van kulonallo magyar kar, a magyar diakok miert nem szerezhetnek hiteles informaciot a felveteli verseny allasarol, s arrol, hogy majdan minek alapjan donti el a felveteli bizottsag, kozuluk ki nyer felvetelt az egyetemre, s ezen belul ki tanulhat ingyenesen, azaz jut be az allamilag finanszirozott helyekre.

Megkerestuk ez ugyben az UNE felveteli bizottsagat, am ott senki sem "ert ra" tajekoztatast adni, amikent a magyar karon sem akadt, aki hivatott lett volna megvalaszolni kerdeseinket. Jelen helyzet szerint tehat csak annyi bizonyos, hogy a magyar jelentkezok mindenutt a jelentkezesi listak vegen, messze a felveteli ponthatar alatt tanyaznak, azaz normal helyzetben nem sok eselyuk van a tanintezmenybe valo bekerulesre. Szamukra nem art tehat megfontolni, hogy a julius vegeig meg hatra levo nehany napban mas felsooktatasi intezmenyekbe is benyujtsak jelentkezesuket, amennyiben ezt eddig nem tettek volna meg.

Termeszetesen az is elkepzelheto, hogy cikkunket olvasvan az illetekesek valamelyik szamukra kedvesebb karpataljai lapban reszletes magyarazattal szolgalnak majd arra vonatkozolag, iden mikent versenyeztetik igazsagosan es atlathatoan a magyar diakokat az UNE-n, s elmarasztaljak a Karpataljat, amiert mar megint csomot keresett a kakan. De ha igy lesz, megiscsak sikeresnek mondhatjuk a kezdemenyezesunket, hiszen sikerul elernunk, hogy a magyar felvetelizok reszletes tajekoztatast kapjanak a felveteli allasarol es meneterol, ahogyan azt elvben minden ukran allampolgar alanyi jogon megerdemelne.

(szcs)